Dizajner internetskih stranica/Dizajnerica internetskih stranica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Dizajner internetskih stranica/Dizajnerica internetskih stranica

 

Alternativni naziv: Web dizajner

 

Kratak opis

Dizajner Internet stranica oblikuje i osmišljava Internet stranice. Priprema tekstove i slikovne materijale za objavljivanje na Internetu, izrađuje stranice te ih postavlja na Internet.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­dizajnera Internet stranica/web dizajner, potrebno je imati završenu osnovnu školu. Za obavljanje poslova dizajnera Internet stranica, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od četiri godine.

 

Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. 

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Izrada Internet stranica obuhvaća osmišljavanje dizajna stranica te osmišljavanje jednostavnih animacija i interaktivnih dodataka u jeziku skripti. Dizajner mora imati jasnu viziju konačnog proizvoda – Internet stranice koje će se otvarati korisnicima. Glavni zadatak dizajnera Internet stranica je korisniku ponuditi vizualno privlačnu sliku, ali i razumljivu informaciju.

 

Brojni dizajneri izrađuju interaktivne Internet stranice koje omogućavaju dvosmjernu komunikaciju između mreže i korisnika. Tako administrator Internet stranice može brzo reagirati na zahtjeve i pitanja posjetitelja na njegovoj Internet stranici. Dizajner Internet stranica može sudjelovati u izradi mrežnih trgovina. U tom slučaju, njegov je posao preoblikovanje izgleda e-trgovine, savjetovanje pri izradi obrazaca mrežne trgovine te određivanje njezinih koncepata. Pritom koristi iskustva koja je stekao pretraživanjem Interneta.

 

Pretraživanje Interneta (praćenje novosti, prikupljanje zanimljivih dizajnerskih rješenja konkurencije, prikupljanje novih marketinških ideja itd.) također ulazi u okvir samoobrazovanja dizajnera Internet stranica i spada u njegove svakodnevne zadaće.

 

Dizajner Internet stranica ili Web dizajner je specijalist koji svakim danom dobiva nove zadatke i izazove vezane za web stranice koristeći ponajviše Macromedia alate: Fireworks (alat za pripremu slika), Dreamweaver (alat za izradu internet stranica), te Flash (alat za izradu animacija, prezentacija, reklama i multimedijalnih internet stranica).

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Dizajner Internet stranica mora dobro poznavati mogućnosti alata koje koristi pri radu, tj. mogućnosti računala i Interneta. Poželjan je razvijen osjećaj za vizualno komuniciranje i estetiku, dok je istovremeno neophodno poznavanje Internetske tehnologije, jer upravo ona određuje granice dizajnerske slobode. Dizajner mora biti stručan u uređenju i obradi tekstova i slikovnog materijala. Dobro je znati služiti se digitalnim fotoaparatom ili kamerom te ovladati pripremom i obradom slikovnog materijala (skeniranje, slikanje digitalnim fotoaparatom, korekcija boja, svjetlosti, pretvaranje u Internet format i sl.).

 

Uvjeti rada

Dizajner Internet stranica provodi radni dan sjedeći pred računalom. Njegov posao zahtijeva mirno radno mjesto bez buke i ostalih ometajućih čimbenika. Neophodno je dobro osvjetljenje radnog mjesta, a izvor svjetlosti ne smije stvarati odsjaj na računalnom zaslonu. Važno je i da radno mjesto nije u blizini snažnih elektromagnetskih izvora, koji mogu biti uzrok oštećenja računalne opreme.

 

Kontraindikacije za rad su slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća i teže nagluhost u govornom području. Oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta i kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Grafički dizajner, tehnički urednik, likovni urednik, urednik časopisa ili knjiga.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Dizajneri Internet stranica zapošljavaju se u tvrtkama koje nude usluge izrade Internet stranica svima kojima je to potrebno. Mogu raditi i samostalno.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.