Dizajner odjeće/Dizajnerica odjeće

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Dizajner odjeće/Dizajnerica odjeće 

 

Kratak opis

Dizajner odjeće je osoba koja se bavi kreiranjem, odnosno osmišljavanjem modne odjeće te izradom modnih odjevnih predmeta od ideje do gotovih proizvoda.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­dizajnera odjeće, potrebno je imati završenu osnovnu školu. Za obavljanje poslova dizajnera odjeće potrebno je završiti navedeni obrazovni program u trajanju od četiri godine u srednjim umjetničkim školama.

 

Završetak srednjoškolskog programa obrazovanja završava izradom i obranom završnog rada. Učenici mogu polagati i ispite državne mature, koji im omogućuju nastavak školovanja na visokoškolskoj razini. 

 

Nastavak školovanja moguć je na preddiplomskom sveučilišnom studiju tekstilnog i modnog dizajna te na diplomskom sveučilišnom studiju u trajanju u smjerovima : Modni dizajn, Dizajn tekstila, Kostimografija, Teorija i kultura mode.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija stječe se naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica, a završetkom diplomskog studija stječe se akademski naziv magistar inženjer/magistrica inženjerka uz naznaku struke.

 

Opis poslova

Dizajner odjeće samostalno kreira odjeću te izrađuje modele odjevnih predmeta svakodnevne i posebne namjene, prateći pritom modne trendove.

 

U radu primjenjuje znanja iz tehnologije krojenja, šivanja i obrade odjeće, kao i tehnike ručnog tkanja pletenja i vezenja.

 

Koristi  razne  tehnike  crtanja i slikanja, a za izradu odjeće upotrebljava različite prirodne i umjetne  materijale  (tekstil, kožu, vunu, konac).  

 

U pripremi oblikovanja i izrade modne odjeće, u suvremenoj industrijskoj proizvodnji koristi se računalnim programima.

 

Vlastite ideje često treba podrediti ili prilagoditi tehnološkim i ekonomskim mogućnostima  proizvodnje. Svoje kreacije  povremeno  prezentira  na izložbama i modnim revijama .

 

Znanja, vještine i poželjne i osobine  

Dizajner odjeće treba posjedovati znanja i vještine crtanja i slikanja, kao i znanja iz tehnologije projektiranja, kreiranja i  izrade odjevnih predmeta i modnih dodataka.

 

Raspolaže  znanjem  iz  tehnika strojne i ručne obrade -  tkanja, pletenja, vezenja i šivanja.

 

Treba poznavati rad na računalima i koristiti se programima za dizajn. U radu se  koristi  raznim slikarskim i crtaćim tehnikama, klasičnim krojačkim priborom te industrijskim univerzalnim strojevima i uređajima.

 

Ako su zaposleni kao kostimografi potrebno je poznavanje povijesnih stilova odijevanja i njihovih obilježja.

 

Za dizajnera odjeće važna je dobro razvijena sposobnost likovnog izražavanja, maštovitost i  kreativnost te smisao za estetiku. Spretnost ruku i prstiju te uredan vid, kao i sposobnost razlikovanja boja i nijansi neophodne su u radu dizajnera.

 

Vrlo je važna i razvijena sposobnost predočavanja predmeta u prostoru te smisao za rješavanje tehničkih problema.

 

Za dizajnera je poželjno da imaju dobre komunikacijske i prezentacijske vještine, kako bi svoje ideje i kreacije uspješno predstavili potencijalnim  kupcima i naručiteljima.

 

Uvjeti rada

Dizajner odjeće svoj posao obavlja u dobro osvijetljenim  i grijanim prostorima: obrtničkim radionicama i industriji odjeće i dizajnerskim studijima. Radi pretežno sjedeći, a povremeno stojeći, ovisno o fazama rada.

 

Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su nemogućnost razlikovanja boja i nijansi, nedovoljna spretnost ruku i prstiju, slab vid te alergijske bolesti dišnog sustava i kože.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama i kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Dizajner tekstila, modni dizajner,  kostimograf

 

Mogućnosti zapošljavanja

Dizajneri odjeće uglavnom se zapošljavaju u tekstilnoj industriji ili u obrtništvu. Mogu otvarati vlastite dizajnerske radionice za izradu malih serija odjeće ili unikata.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.