Fotograf/Fotografkinja

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Fotograf/Fotografkinja 

 

Kratak opis

Fotograf obavlja snimanja, obrađuje snimljene materijale i izrađuje fotografije i razglednice u crno bijeloj i kolor tehnici. Izrađuje fotoreprodukcije umjetničkih djela, plakata, postera i slično te dijapozitive.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­fotografa, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova fotografa potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

 

Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Fotograf snima ljude, povijesno važne događaje, različite geografske predjele i različite druge objekte. Pri tome se služi fotoaparatima, filmovima, uređajima za osvjetljavanje, filterima, a zahvaljujući razvoju digitalne fotografije, mora se znati služiti i računalnim programima za obradu fotografija.

 

Prema onom što fotografira, razlikujemo komercijalnog fotografa, fotografa portretistu i fotoreportera.

 

Komercijalni fotograf pravi fotografije, koje izdavač potom objavljuje kao ilustracije u knjigama, časopisima, plakatima i sl. Prema želji naručitelja, fotograf može napraviti fotografiju kompliciranih strojnih elemenata, snimku najnovije modne kreacije, scene iz prirode i sl.

 

Fotograf-portretist izrađuje fotografije za dokumente ili fotografira važne događaje (vjenčanja, rođendane, promocije).

 

Fotoreporteri fotografiraju za novine i časopise različite situacije, najčešće iz područja politike, zabave i športa te drugih područja koja su od interesa javnosti.

 

Pojedinačne radne faze u procesu pripreme fotografije su: priprema prostora, materijala i tehničke opreme; fotografiranje, razvijanje filmova; izrađivanje fotografija u klasičnom laboratoriju s kemikalijama ili na printeru; klasično retuširanje fotografija i kompjutorska obrada fotografija; kaširanje - lijepljenje fotografija na tvrdu podlogu; uokvirivanje i skeniranje fotografija; arhiviranje negativa, pozitiva i digitalnih nosača podataka; rad na recepciji foto-studija, prodaja fotografskog materijala i opreme.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Fotograf mora poznavati različite tehnike fotografiranja i postupke za daljnju obradu - promjene boja, prostorne kompozicije slike, kontrasta itd.

 

Važno je da su kreativni i da imaju razvijen smisao za lijepo. Poželjno je da budu strpljivi, sistematični i precizni. Kako često rade s ljudima, važno je da su komunikativni i ljubazni.

 

Moraju imati dobar vid, a posebno je važno da imaju sposobnost raspoznavanja nijansi i svjetlina boja te dobru prostornu orijentiranost.

 

Poziv je primjeren za oba spola. Za fotoreportera su važne okretnost i spretnost, jer često mora brzo reagirati. Portretist najviše radi s ljudima, stoga je važno da je strpljiv i ljubazan. Komercijalni fotograf mora biti nadasve kreativan i imati razvijen smisao za lijepo koji mu omogućuje da odabere najbolju kompoziciju, pozadinu i boje, kako bi fotografija bila što dojmljivija.

 

Uvjeti rada

Uvjeti rada fotografa ovise o području u kojem radi.

 

Fotoreporter često putuje na mjesta zbivanja gdje, prema uputama urednika časopisa, snima događaje zanimljive čitateljima. Njegovo radno vrijeme je raznoliko i prilagođeno aktualnim događajima. Fotografira i u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Pretežito radi stojeći i pritom je izložen manjim fizičkim naporima.

 

Fotograf koji radi u fotografskom studiju ima uobičajeno radno vrijeme i često radi u smjenama. Pri klasičnom postupku razvijanja fotografija u doticaju je s kemikalijama, a pri digitalnom postupku razvijanja fotografija upravlja računalnim programima za izrađivanje fotografija.

 

Komercijalni fotograf uglavnom sam određuje svoje radno vrijeme, na temelju dogovora s naručiteljima i izvođačima, fotomodelima itd. Može raditi u različitim vremenskim uvjetima (na hladnoći, vjetru, kiši i sl.).

 

Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća i teže nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, te kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Fotografu je blisko zanimanje snimatelja. Fotoreporteru je djelomično blisko zanimanje novinara budući da mora pratiti aktualna zbivanja i svoj posao odraditi brzo. Komercijalnom fotografu su bliska zanimanja dizajnera i likovnih umjetnika.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Fotograf se može zaposliti na različitim radnim mjestima, primjerice u fotografskim studijima, novinama, izdavačkim kućama, televizijskim centrima, reklamnim agencijama, itd. Također, fotografi mogu otvoriti vlastiti fotografski studio ili se mogu posvetiti umjetničkoj fotografiji te sami odabirati što i kada fotografirati, a potom gotove fotografije prodavati. To rade uglavnom već poznati, fotografi čije su fotografije vrlo cijenjene.

Također, fotografi mogu raditi u znanstveno-istraživačkim ustanovama, u turizmu (npr. promotivna fotografija) i sl. 

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.