Frizer/Frizerka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Frizer/Frizerka 

Kratak opis

Frizer pruža usluge oblikovanja i njege kose te uređivanja brade i brkova klijenata.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­frizera, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova frizera potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

 

Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Frizer njeguje i uređuje kosu klijenata kroz sljedeće postupke: pranje, šišanje, bojanje, kovrčanje i oblikovanje. Prije početka tretmana, frizer se s klijentom dogovara o željenoj frizuri.

 

Prvi korak je pranje kose i vlasišta, šamponiranjem i masažom. Zatim slijedi ispiranje i njega kose zaštitnim regenerativnim preparatima koji odgovaraju vrsti i kvaliteti kose.

 

Ako klijent želi šišanje, frizer odgovarajućim priborom, a u skladu s željama klijenta skraćuje i oblikuje željenu frizuru.

 

Prilikom bojenja kose, frizer priprema kemikalije za bojenje.Pripremljenu boju ravnomjerno nanosi na kosu i određuje vrijeme držanja boje na kosi.

 

Kad kovrčaju kosu, frizeri u skladu sa željama klijenta, biraju vrstu i veličinu uvijača, nanose ondulacijsku kemikaliju i određuju vrijeme koje je potrebno da bi se postigao željeni efekt. Kosa se potom ispire i slijedi njeno oblikovanje. Frizeri izrađuju i perike te umetke za kosu.

 

Ponekad frizeri muškarcima šišaju ili briju bradu ili brkove.

 

Frizeri također pružaju usluge bojanja trepavica i obrva, a ponekad i dekorativnog šminkanja.

 

Frizer mora neprestano pratiti novosti i modne trendove u frizerskoj djelatnosti u zemlji i inozemstvu, te poštivati higijensko-sanitarne i tehničke propise za siguran rad i očuvanje okoliša.

Znanja, vještine i poželjne osobine

 

Frizeri trebaju biti kreativni, s izraženim smislom za estetiku te nadalje vrlo komunikativni, strpljivi i ljubazni s klijentima.

 

Uvjeti rada

Frizer obavlja posao u zatvorenom prostoru, u dobrim klimatskim uvjetima. Posao frizera prilično je naporan, budući da se podrazumijeva spretnost, preciznost i brzina rada ruku i prstiju, vidni napor te rad u stojećem položaju.

 

Ritam rada frizera je prilično nepredvidljiv jer je vezan za dolazak klijenta i konkretne zadatke, a brzina rada podređena je zahtjevima klijenta odnosno postupcima koje je potrebno provesti i koji zahtijevaju veliku strpljivost i preciznost. Frizeri najčešće rade u smjenama, a često i vikendima.

Posao frizera ne mogu obavljati osobe koje imaju oštećenja koštano – mišićnog, krvožilnog i dišnog sustava te osobe s alergijskim reakcijama na različite kemikalije. Osobe s većim oštećenjem vida, nesposobnošću razlikovanja svjetlina i boja također ne mogu udovoljavati zadacima ovog zanimanja.

 

Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje boja, gluhoća/teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, kronični poremećaji koji onemogućavaju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje, teže oštećenje funkcije mišićno-koštanog sustava, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teže oštećenje funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela, te  utvrđena alergija na profesionalne alergene.

 

Srodna zanimanja

Kozmetičar, šminker

 

Mogućnosti zapošljavanja

Frizeri se uglavnom zapošljavaju u frizerskim salonima. Međutim, mogu se zapošljavati i na televiziji, kazalištu ili filmu.

 

Frizeri mogu otvoriti vlastiti frizerski salon nakon tri godine rada u struci i položenog majstorskog ispita. Majstorski ispit polaže se pri Hrvatskoj obrtničkoj komori.

 

Ostale informacije

Detaljnije informacije o polaganju majstorskog ispita, mogu se pronaći na Internet stranici Hrvatske obrtničke komore.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.