Galanterist/Galanteristica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Galanterist/Galanteristica 

 

Kratak opis

Galanteristi izrađuju i popravljaju torbe, naprtnjače, cerade, lisnice, remenje, navlake za oružje, rokovnike, privjeske za ključeve, kutije za nakit i slične predmete.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­galanterista, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova galanterista, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.

 

Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Galanterist proizvodi različite uporabne predmete od kože i drugih materijala. Posao je galanterista interesantan, kreativan i zanimljiv i često vezan uz modne trendove.

 

Prema dobivenom ili samostalno kreiranom modelu, galanterist uzima određenu vrstu materijala i kroji dijelove budućeg proizvoda. Ako izrađuje proizvod od prave kože, skrojene komade stanjuje u  stroju za tančanje, dok ne dobije potrebnu debljinu.

Pripremljene komade obilježava šilom ili košću za podvijanje da bi se u kasnijem postupku znalo gdje i kako prošivati i sastavljati komade u konačni proizvod. Pojedine dijelove lijepi ručno i zatim ih sastavlja strojnim šivanjem. Neke proizvode, na kraju, ukrašava metalnim ili drugim ukrasima.

U radu se koriste prirodnom i umjetnom kožom, podstavom, sintetičkim koncem, ljepilom, bojama i raznim galanterijskim ukrasima. Galanterist koristi i razne alate i strojeve, a osnovni su: krojački nož, čekić, šilo, kost za podvijanje, škare, metar, probijači, nabijači, stroj za krojenje, stroj za tančanje kože, stroj za šivanje i stroj za prešanje kože.

 

U radionicama, galanterist vrši i prodaju svojih proizvoda poslužujući kupce.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Galanterist treba imati dobro razvijenu spretnost ruku i prstiju, osjet opipa, dobar vid na blizinu, razlikovanje boja i nijansi te okulomotornu koordinaciju, kao i sposobnost prostornog predočavanja i shvaćanja odnosa među površinama. To je osobito važno u fazi kreiranja i krojenja proizvoda. Poželjna je kreativnost u stvaranju novih modela.

 

On mora imati znanja o preradi kože i ostalih materijala kojima se služi, njihovim osobinama i uporabi. Potrebno je poznavanje tehnološkog procesa izrade galanterije u svim etapama izrade. Vodi računa o racionalnom korištenju materijala, vremena, sredstava za rad i energije. Tijekom radnog vijeka se usavršava prateći nove tehnologije koje mu koriste u radu. Ako radionica ima i prodajni dio, galanterist mora biti komunikativan, strpljiv i ljubazan s kupcima.

 

Uvjeti rada

Galanterist radi u zatvorenoj prostoriji pri prirodnoj ili umjetnoj rasvjeti. U galanterijskoj industriji rad je organiziran serijski i prema potrebi u smjenama. U prostoriji u kojoj galanterist radi osjećaju se mirisi ljepila, kože i boje te prašina od tekstila, prirodne i umjetne kože. Postoji opasnost od ranjavanja oštrim alatima i pri radu na strojevima.

 

Budući da su ljepila izrađena na bazi benzina, vreba i opasnost od požara. Zbog toga se valja pridržavati propisanih mjera zaštite na radu.

 

Posao ne mogu raditi osobe s teže oštećenim vidom, osobe koje na raspoznaju boje, osobe s oštećenjima koštano-mišićnog sustava, posebno kralježnice, te osobe sklone alergijama.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, nedostatak stereovida, neraspoznavanje osnovnih boja. Gluhoća i teže nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije srčano-žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, utvrđena alergija na profesionalne alergene, te kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Krznar, obućar, krojač, šivač.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Galanteristi se zapošljavaju u obrtničkoj radionici ili galanterijskoj industriji. Mogu otvoriti i vlastiti obrt.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.