Glumac/Glumica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Glumac/Glumica 

 

Kratak opis

Glumac nastupa u kazališnim predstavama i filmovima, na televiziji, u video spotovima i na radiju. Svojim glasom i pokretima tijela gledateljima i slušateljima dočarava pojedine likove i uloge.

 

Potrebno obrazovanje

Za obavljanje poslova glumca potrebno je završiti preddiplomski sveučilišni studij glume/studij glume i lutkarstva, odnosno diplomski sveučilišni studij glume/studij kazališne umjetnosti.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Nakon završenog preddiplomskog sveučilišnog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica, a nakon završenog sveučilišnog diplomskog studija stječe se akademski naziv magistar/magistra.

 

Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju. 

 

Opis poslova

Glumac interpretira dramske uloge. Nakon čitanja scenarija odlučuje kako će odigrati svoju ulogu. O svojim zamislima razgovara s režiserom i dogovara kako interpretirati neki lik. U glumi se služi mimikom lica, govornim izražavanjem i pokretima tijela, a neke uloge zahtijevaju od glumca da pjeva ili pleše. Kako bi bolje prikazao svoje ideje koristi kostime i šminku. Glumac mora upamtiti tekst svoje uloge, te savladati kretanje na pozornici ili sceni.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Osim znanja i vještina stečenih tijekom studija, preduvjet za obavljanje posla glumca je posjedovanje glumačkog talenta. Mnogi glumci bave se glumom još od djetinjstva ili adolescencije kao članovi različitih dramskih skupina ili družina. Glumac mora biti maštovita osoba s razvijenom sposobnošću uživljavanja, identifikacije i predstavljanja lika kojega glumi. Mora imati dobru sposobnost opažanja i oponašanja, te biti osjetljiv za događanja u okruženju. Glumac mora znati raščlaniti ulogu, u potpunosti se u nju uživjeti, te svoj lik što vjernije predočiti publici. Kreativnost glumca može sezati tako daleko da ostvaruje ulogu i bez posebnog literarnog predloška ili vodstva redatelja.

 

Glumačko zvanje iziskuje široku kulturu i opće obrazovanje, s izvrsnim poznavanjem hrvatskog i barem jednog stranog jezika. Glumac mora znati pjevati i plesati, jer to zahtijevaju mnoge uloge. Za glumca koji nastupa u dramskom kazalištu osobito je važan govorni izričaj (dikcija).

 

Uvjeti rada

Gluma iziskuje strpljenje i predanost, jer glumci ponekad dugo čekaju da dobiju ulogu. Često nemaju stalni angažman, nego se javljaju na audicije, pri čemu moraju računati i na mogućnost da budu odbijeni. Zbog potreba predstava ili snimanja glumci moraju biti spremni na putovanja. Rad u večernjim satima uobičajen je za glumce u kazalištima. Često rade u otežanim uvjetima za koje je potrebna dobra izdržljivost – potrebno je podnijeti različite klimatske i druge uvjete, teške kostime i druge nepogode kada se film snima na vanjskoj lokaciji.

 

Srodna zanimanja

Plesač, koreograf, učitelj glume, televizijski i radio voditelj

 

Mogućnosti zapošljavanja

Glumci mogu raditi u kazalištima, na filmu, televiziji i sl. Često nemaju stalni angažman, nego se javljaju na audicije. Ovisno o kvaliteti njihova rada, iskustvu i dokazivanju, mnogi napreduju, glumeći u sve prestižnijim kazališnim kućama, filmovima i serijama, dobivajući sve veće i zahtjevnije uloge.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.