Kamo nakon osnovne škole?

Obrazovanje > Kamo nakon osnovne škole?

Ako si učenik koji završava zadnji razred osnovne škole, zacijelo trebaš odgovore na mnoga pitanja:

 • Što je sve važno pri donošenju odluke o školi i budućem zanimanju? 
 • Koje informacije trebamo prikupiti i kako do njih doći? 
 • Gdje upitati za savjet? 
 • U čemu nam mogu pomoći savjetnici za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje? 
 • Kako izračunavamo bodove za upis u školu? 
 • Koja su najtraženija zanimanja? 
 • Kako do stipendije?

Odgovore na ta i neka druga važna pitanja možeš naći u brošurama "Kamo nakon osnovne škole?" koje svake godine izdaje Hrvatski zavod za zapošljavanje. Brošure se izdaju zasebno za 5 hrvatskih regija, a u nastavku možeš pronaći poveznicu na svaku od njih:

 • Sjeverozapadna Hrvatska (Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka županija, Međimurska županija, Varaždinska županija i Virovitičko-podravska županija) 
 • Slavonska Hrvatska (Brodsko-posavska županija, Osječko-baranjska županija, Požeško-slavonska županija i Vukovarsko-srijemska županija)
 • Središnja Hrvatska (Karlovačka županija, Krapinsko-zagorska županija, Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija i grad Zagreb)
 • Primorska Hrvatska (Istarska županija, Ličko-senjska županija i Primorsko-goranska županija)
 • Dalmatinska Hrvatska (Dubrovačko-neretvanska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija i Zadarska županija)

Profesionalno usmjeravanje

Hrvatski zavod za zapošljavanje nositelj je sustavno organiziranih aktivnosti cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja učenika završnih razreda osnovnih škola.

Profesionalno usmjeravanje učenika osnovnih i srednjih škola koji imaju teškoće u razvoju odnosno teže zdravstvene teškoće koje im značajno otežavaju izbor zanimanja provodi se u područnim službama i uredima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Profesionalno usmjeravanje neodlučnih učenika i drugih kojima su za donošenje karijernih odluka potrebne dodatne informacije u Centrima za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK).

Ukoliko u tvom mjestu prebivališta CISOK centar još nije otvoren, predlažemo kontaktirati Odsjek za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje područne službe ili ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Kontakt podaci područnih službi i ureda dostupni su ovdje.

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja

Informacije u kojim zanimanjima i na kojim područjima ćeš lakše naći stipendiju i posao možeš dobiti na Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.