Kozmetičar/Kozmetičarka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Kozmetičar/Kozmetičarka 

 

Kratak opis

Kozmetičar pruža usluge uljepšavanja i njegovanja kože lica i tijela, oblikovanja tijela, te korektivnog i dekorativnog šminkanja.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program ­­­­­­­­­kozmetičara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova kozmetičara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Obrazovanje za kozmetičara se u nekim srednjim školama provodi i u trajanju od četiri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Kozmetičar pomaže ljudima u njezi kože lica i tijela, ali i pri oblikovanju tijela, kako bi sačuvali lijep i zdrav izgled.

 

Poslovi koje obavlja kozmetičar ovise o vrsti kozmetičkog tretmana. Tako kozmetičar, osim čišćenja kože lica i tijela, radi i na uklanjanju odnosno smanjivanju bora, strija i suvišnih dlačica (korekcija obrva i trepavica, depilacija). Kozmetičari pružaju i usluge masaže lica i tijela, njegu i piling kože, aromaterapiju i dr.

 

U svom radu koriste različite postupke i aparate, kako bi pomogao ljudima u rješavanju problema prekomjerne težine, celulita i slabije cirkulacije.

 

Kozmetičar također pruža usluge manikiranja i pedikiranja. Manikiranjem njeguje kožu šake, te prste i nokte na rukama, a pedikiranjem njeguje kožu stopala i prstiju na nogama, te nokte na nogama.

 

Sve češće, kozmetičar pruža i usluge dekorativnog i korektivnog šminkanja. Ovisno o kakvoj se prigodi radi, te željama osobe, kozmetičar nastoji naglasiti lijepe crte lica ili eventualno ispraviti nedostatke i vizualno promijeniti crte lica kako bi osoba izgledala što ljepše.

 

Također, kozmetičar savjetuje klijente kakve kozmetičke preparate koristiti i kako njima njegovati lice i tijelo, te upozorava na važnost zdrave prehrane.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Kozmetičar mora imati temeljna znanja iz dermatologije i anatomije. Na temelju prepoznavanja problema, mora biti sposoban planirati kozmetičku njegu prilagođenu svakom klijentu. Također, treba znati, na jednostavan i razumljiv način, objasniti klijentu različite postupke njege i njihove učinke na kožu i zdravlje općenito. U skladu s time, mora poznavati sastav različitih kozmetičkih preparata kako bi ih mogao adekvatno primjenjivati.

 

Kozmetičar koji se bavi šminkanjem treba biti kreativan, imati smisao za estetiku i biti vješt u uočavanju onih crta lica, koje šminkom treba prekriti odnosno naglasiti. Mora biti strpljiv i pažljiv prema klijentima i znati uskladiti želje klijenata s realnim mogućnostima.

 

Kozmetičar mora imati dobar vid i sposobnost razlikovanja boja i nijansi, spretne ruke za precizan rad i sposobnost razlikovanja dodirom. Također, mora znati organizirati posao te ljubazno i profesionalno komunicirati s klijentima.

 

Uvjeti rada

Kozmetičar radi u čistom i zatvorenom prostoru, pri normalnoj temperaturi. Dio postupaka provodi pri umjetnom svjetlu i pod lupom, zbog čega mu je jako opterećen vid.

 

Posao kozmetičara je fizički vrlo naporan, jer se uglavnom obavlja u pognutom položaju.

 

Kozmetičar radi individualno sa svakim klijentom i pri tome se mora pridržavati propisa o higijenskoj zaštiti, stoga se služi zaštitnim rukavicama (često su to «tekuće rukavice», jer se njima ne oslabljuje osjet dodira) i maskama za lice.

 

Radi u smjenama ili dvokratno, a tempo rada je pojačan u poslijepodnevnim satima i subotom.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida na blizinu, neraspoznavanje osnovnih boja, gluhoća i teže nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama,  utvrđena alergija na profesionalne alergene, te kronični poremećaji koji onemogućavaju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Medicinski kozmetičar, frizer, pediker, šminker

 

Mogućnosti zapošljavanja

Kozmetičari se mogu zaposliti u kozmetičkim salonima, trgovinama kozmetičkih preparata, kao profesionalni šminkeri na televiziji, u kazalištu, i sl. Ako polože majstorski ispit pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, mogu otvoriti vlastiti obrt.

 

Ostale informacije

Školovanje za zvanje medicinskog kozmetičara, provodi se kroz četverogodišnji program pri Zdravstvenom učilištu u Zagrebu.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.