Maser/Maserka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Maser/Maserka 

 

Kratak opis

Maser pruža razne vrste masaža, kako bi poboljšao kvalitetu života svojih klijenata. Nizom sustavnih pokreta tretira mekana tkiva, kao što su koža, mišići i vezivno tkivo.

 

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

 

Opis poslova

Maser pruža razne vrste masaža, kako bi poboljšao kvalitetu života svojih klijenata. Cilj mu je normalizirati stanje mekanog tkiva kod osobe koju masira. Neki od učinaka koje postiže masažom su uklanjanje mišićne napetosti, poboljšanje mišićnog tonusa i protoka krvi, pojačano izlučivanje štetnih tvari nakupljenih u organizmu, poboljšanje probave, veća tjelesna pokretljivost, smanjenje bolova, poboljšanje zdravlja, povećanje sportske spremnosti, oslobađanje od stresa, tjelesna i psihička opuštenost.

 

Ovisno o potrebama klijenta provodi sportsku, medicinsku ili kozmetičku masažu. Kada mu je cilj povećati fizičku spremnost sportaša i smanjiti nepoželjne posljedice pojačane fizičke aktivnosti, primjenjuje sportsku masažu. Medicinsku masažu provodi kada mu je cilj smanjenje bolova, poboljšanje pokretljivosti i gipkosti tijela, liječenje ozljeda ili oboljenja tkiva i organa. Ova vrsta masaže pojačava djelovanje terapeutskih postupaka drugih zdravstvenih stručnjaka. Ako provodi medicinsku masažu, prije razvijanja plana tretmana, savjetuje se s drugim zdravstvenim stručnjacima kao što su fizioterapeuti, kiropraktičari i liječnici.

 

Kada su potrebe klijenta opuštanje, oslobađanje od stresa, poboljšanje izgleda i elastičnosti kože ili uklanjanje nakupina masnog tkiva, maser primjenjuje kozmetičku masažu. Provodeći neku od tri spomenute masaže, može koristiti različite tehnike. Neke od njih su klasična masaža, holistička masaža, vezivno-tkivna masaža, limfna drenaža, akupunkturna masaža, refleksološka masaža, tajlandska masaža, ajurvedska masaža, shiatsu masaža, aroma masaža, masaža vrućim kamenjem, krio masaža i druge.

 

Prije provođenja masaže, maser priprema prostoriju u kojoj će masirati. Ovo pripremanje uključuje odabir umirujuće glazbe, zagrijavanje prostorije. Miješaju se i zagrijavaju ulja, grije kamenje, pripremaju vodene i parne kupke, postavljaju infracrvene lampe i sl.

 

Tijekom masaže, maser nizom sustavnih pokreta tretira mekana tkiva kao što su koža, mišići i vezivno tkivo. Primjenjuje pokrete kao što su trljanje, tapkanje, gnječenje, drmanje, pritiskanje i istezanje, kako bi normalizirao stanje mekanog tkiva kod klijenta. Pokrete izvodi koristeći ruke, dlanove, lakat ili koljeno, a ponekad i stopala. Prilikom masaže može koristiti i pomoćna sredstva, kao što su kupke u vodenim vrtlozima, parne i vruće kupke, topli i hladni oblozi, led, vruće kamenje, infracrvene lampe, eterična i prirodna ulja, kreme, losioni, masne tekućine sa alkoholom, aparati za masiranje i dr.

 

Tijekom tretmana, a i kada tretman završava, ponovno procjenjuju stanje mekanog tkiva kod klijenta. Ove ponovne procjene služe mjerenju učinka tretmana. Ako smatra da je za zdravlje klijenta potrebna dodatna pomoć drugih zdravstvenih stručnjaka, upućuje ga fizioterapeutima, kiropraktičarima, liječnicima ili psiholozima.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Maser mora posjedovati znanja iz anatomije, fiziologije i patologije. Posao masera je fizički naporan, i zato treba imati dobru tjelesnu kondiciju i zdrav koštano-mišićni sustav. Pokreti u masaži se izvode s obje ruke i moraju biti ritmički usklađeni, stoga motorička koordinacija ruku mora biti dobro razvijena. Maser je često izložen isparavanju vode ili eteričnih ulja, pa je važno da ima zdrav dišni sustav.

 

Koža na rukama mora kod masera biti zdrava jer su mu ruke u dodiru sa zagrijanim tijelom klijenta pa se povećava mogućnost infekcije.

 

Za uspješan rad, maser treba imati dobre komunikacijske vještine, kako bi zadobio povjerenje klijenta, prikupio potrebne informacije i surađivao s drugim zdravstvenim stručnjacima. Budući da su učinci masaže fizičko i psihičko opuštanje, maser treba biti emocionalno stabilna osoba koja će zadobiti povjerenje klijenta.

 

Ako maser radi samostalno i sam organizira svoj posao, važno je da ima razvijene organizacijske sposobnosti.

 

Uvjeti rada

Maseri rade u toplim, ugodnim i čistim prostorijama. Zrak u prostorijama u kojima rade je često vlažan i zasićen različitim mirisima. Češće rade u poslijepodnevnim satima i tijekom vikenda.

 

Ako rade samostalno, posao često obavljaju u vlastitom domu ili putuju do doma klijenta, kada sa sobom nose pomoćna sredstva za masažu. Veći dio vremena rade u stojećem položaju. Zato su spuštena stopala i proširene vene, prepreka za obavljanje poslova ovog zanimanja.

 

Posao masera je fizički naporan, pa je obavljanje redovite tjelovježbe jedan od uvjeta za kvalitetno i dugotrajno bavljenje ovim zanimanjem.

 

Srodna zanimanja

Fizioterapeutski tehničar, fizioterapeut, kiropraktičar, kozmetičar

 

Mogućnosti zapošljavanja

Maseri se mogu zaposliti u obrtima za masažu tijela, fitness i wellnes centrima, kozmetičkim salonima, domovima za starije i nemoćne osobe, hotelima, sportskim klubovima.

 

Maseri mogu otvoriti vlastiti obrt za masažu, uz uvjet da su završili program osposobljavanja za zanimanje maser u nekoj od ustanova za obrazovanje odraslih. 

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.