Modni dizajner/Modna dizajnerica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Modni dizajner/Modna dizajnerica 

 

Kratak opis

Modni dizajner kreira odjeću, prateći modne trendove i želje potencijalnih kupaca.

 

Potrebno obrazovanje

Za obavljanje poslova modnog dizajnera, potrebno je završiti preddiplomski i/ ili diplomski sveučilišni studij modnog dizajna.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/ prvostupnica, a nakon završenog diplomskog studija stječe se akademski naziv magistar inženjer/ magistra inženjerka.

 

Opis poslova

Modni dizajner kreira odjeću i/ili modne dodatke, pri čemu često mora predvidjeti modne trendove i potrebe tržišta.

 

Modni dizajner izrađuje odjeću za pojedine klijente i sezonske kolekcije koje utječu na cjelokupnu modnu industriju. Visoka moda je najprivlačnije područje modnog dizajna, međutim tu dominira samo manji broj najuspješnijih dizajnera.

 

Neki dizajneri visoke mode imaju vlastite modne kuće i cijele timove dizajnera, krojača, stilista sl.

Veći proizvođači odjeće izrađuju kolekcije kvalitetne odjeće, koje se prodaju u odabranim prodavaonicama. Često se drže smjernica visoke mode ili oblikuju svoj vlastiti stil.

 

Dizajner konfekcije dizajnira odjeću za masovnu proizvodnju. Takva se odjeća prodaje u većini veletrgovina i putem kataloga.

 

Modni dizajner mora poznavati različite vrste robe, stoga usko surađuje s dizajnerima tekstila.

 

Modni dizajner, širinom svog likovnog obrazovanja, osposobljen je za izražavanje kreativnosti razvijene tijekom studija, a dizajnersko stručno obrazovanje omogućava mu da uoči i prati svjetske modne trendove i pretoči ih u izvorni i prepoznatljiv izraz. Određena inženjerska znanja i poznavanje tekstilne tehnologije, omogućuju mu da svoja stečena znanja uspješno primijeni u kreiranju tekstila i odjeće.

 

Dizajner svoj posao započinje skiciranjem ideja. Zatim slijedi crtanje i izrezivanje oblika za kreiranje odjeće, a potom odabir pogodnih krojeva kombinirajući pri tome osnove krojenja s postojećim tehnikama. Izrezani model se potom isprobava i vrše se zadnje izmjene. Za obavljanje ovog posla, dizajner mora dobro poznavati dizajnersketehnike, principe i instrumente. U radu se služi alatom potrebnim za proizvodnju te upotrebljava precizne planove, crteže i modele. Dizajner također održava prezentacije svojih modela, uspoređuje svoje proizvode s proizvodima ostalih dizajnera, prati postojeće trendove kroz modne magazine i kroz prisustovanja modnim događanjima.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Modni dizajner mora raspolagati znanjima i vještinama iz područja modnog crtanja i slikanja, oblikovanja odjeće, industrijske tehnologije, unikatne izradbe, kvalitete tkanina, krojenja i šivanja i sl.

 

Također, dizajneri moraju biti kreativni i imati smisao za lijepo. Moraju imati smisla i za tehničke probleme i prostorne odnose. Važno je da su strpljivi, sistematični, precizni, da imaju odličan vid, sposobnost razlikovanja boja i svjetlina te spretne ruke i prste. Budući da su često u kontaktima s klijentima (kupci, naručitelji kolekcija, modne kuće i sl.), moraju imati dobre komunikacijske i prezentacijske vještine.

 

Uvjeti rada

Modni dizajneri obično rade u dobro osvijetljenim prostorima pri odgovarajućim temperaturama. U svom se radu često služe vrhunskim računalnim programima, koji omogućuju izradu estetski oblikovane odjeće i modnih dodataka. Budući da je njihov posao gotovo uvijek vremenski unaprijed određen rokovima, vrlo često rade vikendima, blagdanima i praznicima. Često odlaze na službena putovanja prilikom dogovora poslovne suradnje s proizvođačima odjeće, na modne sajmove, predstavljanja sezonskih kolekcija odjeće, i sl.

 

Ovaj posao ne mogu obavljati osobe s izrazitim teškoćama vida, nemogućnošću razlikovanja boja i teškoćama motorike.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, gluhoća i teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije srčano-žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama. Utvrđena alergija na profesionalne alergene, te kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Tehničar tekstilne tehnologije, dizajner tekstila, dizajner obuće i galanterije

 

Mogućnosti zapošljavanja

Modni dizajneri se zapošljavaju u tekstilnoj industriji, a velik broj njih ima i status samostalnih kulturnih djelatnika, odnosno umjetnika.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.