Molba za posao i životopis

Kako napisati dobru molbu za posao?

Važno je znati da će poslodavac, osim životopisa, pročitati i vašu molbu ili motivacijsko pismo. Molba treba uvjeriti poslodavca da zaista želite taj posao i da ste upravo vi prava osoba za njega. Brojni su elementi na koje treba obratiti pažnju:

 • Molba treba biti pisana na računalu. Bit će lakše čitljiva, a vi ćete lakše ispraviti eventualne greške prije tiskanja. Korištenje istog fonta u molbi i životopisu te ujednačen format ovih dokumenata čini ih urednim i profesionalnim.
 • Usredotočite se na svoje kvalitete te istaknite vještine i postignuća koja su bitna za radno mjesto za koje se natječete. Na taj ćete način poslodavcu pokazati da ste pomno proučili oglas za posao te da ste istražili informacije o samoj tvrtki.
 • Ako u vašem životopisu postoje razdoblja kada niste radili, objasnite kako ste to vrijeme pozitivno iskoristili za određene korisne aktivnosti – primjerice, za pohađanje edukacija, volontiranje ili neku drugu vrstu rada odnosno obrazovanja.
 • Molba bi trebala biti sažeta i jasna. Koristite formalan stil i poslovni jezik. Potrudite se u maksimalno pet kratkih odlomaka na jednoj A4 stranici navesti sve bitno što bi poslodavac trebao saznati o vama.

Što sadržava dobar životopis?

Profesionalno sastavljen životopis koji ističe vaše kvalitete i vještine te je prilagođen potrebama poslodavca, odnosno zadovoljava kriterije navedene u natječaju, može imati presudnu ulogu u tome hoćete li biti pozvani na razgovor za posao ili ne. Slijede neke opće smjernice:

 • Životopis treba prilagoditi poslu za koji se prijavljujete, ističući vještine i iskustvo koje se traži u natječaju. Razmislite o tome što radno mjesto za koje se natječete obuhvaća odnosno koji je opis posla i što poslodavac traži. Također, proučite profil i djelatnosti tvrtke i sve to uzmite u obzir prilikom sastavljanja životopisa.
 • Životopis treba biti sažet, precizan, pregledan i ne duži od dvije stranice. Koristite jedan font, a naslove i podnaslove istaknite podebljanim i većim slovima. Izgled životopisa treba biti jednostavan i otisnut na kvalitetnom papiru.
 • Riječi koje koristite također mogu značajno utjecati na način kako će potencijalni poslodavac doživjeti vaš životopis. Koristite riječi i izraze koji imaju aktivno i snažno značenje poput upravljati, voditi, postići.
 • Pažljivo pregledajte cijeli tekst kako biste izbjegli pravopisne i gramatičke greške. Iako vam računalo može ukazati na pravopisne pogreške, dobro bi bilo da još netko osim vas pročita životopis prije slanja. Dobit ćete mišljenje iz druge perspektive, a i radi se o osobi koja prvi puta čita vaš životopis kao što će to biti i potencijalni poslodavac.
 • Premda neki ljudi vole priložiti sliku uz životopis, to nije nužno, osim u slučaju kada poslodavac to izričito navede u natječaju.

Što trebaju sadržavati dijelovi životopisa?

Postoje različiti formati životopisa, ali svi bi trebali sadržavati sljedeće:

 • Vaše osobne podatke: ime i prezime, adresu, kontaktne podatke (e-mail adresu i broj telefona ili mobitela).
 • Vaš osobni profil: vaš osobni profil je mini oglas koji treba uključivati vaše vještine i kvalitete, radno iskustvo, postignuća i ciljeve u karijeri – ono što će vas istaknuti u usporedbi s ostalim kandidatima. Radi se o nekoliko redaka koje će osoba koja čita životopis posebno uočiti. Primjerice, ako posao uključuje rad s ljudima, pokušajte naglasiti specifične, relevantne osobine poput vještina pregovaranja, uspješne suradnje sa zahtjevnim klijentima, prezentacijskih vještina, vještina rješavanja sukoba ili sposobnost empatije.
 • Prethodne poslove i radno iskustvo: ukoliko posjedujete radno iskustvo, navedite ga kronološki. Uvijek započnite s trenutnim ili posljednjim poslom na kojem ste radili i po redu navodite sve prethodne poslove. Dakle, zadnje na popisu će biti prvo radno mjesto na kojem ste radili, odnosno ono koje smatrate da je bitno uključiti u životopis. Navedite naziv poslodavca, vremensko razdoblje u kojem ste bili zaposleni na određenom poslu, naziv radnog mjesta i opis posla. Navedite i zadatke koje ste obavljali u sklopu posla i odgovornosti koje ste imali. Više podataka, poput vještina i znanja, uključite za poslove koji su važniji i sličniji radnom mjestu za koje se natječete. Svaki posao odvojite posebnom natuknicom kako bi informacije bile što preglednije. Koristite izraze poput: postići, kreirati, uspostaviti, nadgledati, koordinirati, upravljati i slično. Svakako uključite i relevantno iskustvo na privremenim i volonterskim poslovima. Izbjegavajte velike praznine u životopisu – ako ste neko dulje vrijeme tražili posao ili volontirali, odnosno u tom periodu niste službeno radili, navedite što ste u tom razdoblju naučili, jeste li se educirali u nekom području i slično, a što biste mogli eventualno primijeniti na novom poslu. Ako ste se do sada uglavnom obrazovali, vaše će zvanje i kvalifikacije vjerojatno biti vaše glavno postignuće. Dakle, ako nemate radnog iskustva, naglasite svoje obrazovanje i edukacije/tečajeve koje ste prošli te vještine i pozitivne karakteristike (primjerice komunikativnost, dobro poznavanje stranih jezika, rada na računalu, i slično).
 • Obrazovanje i tečajevi: informacije o obrazovanju također navodite kronološki, od najrecentnijih prema starijima. Navedite razdoblje u kojem ste studirali, išli u srednju školu te zvanje koje ste stekli po završetku obrazovanja.
 • Interesi i postignuća: također je dobro navesti hobije i slobodne aktivnosti koje bi mogle biti povezane s poslom za koji se natječete.
 • Dodatne informacije uključuju informacije poput posjedovanja vozačke dozvole, tečajeva stranih jezika i slično.
 • Preporuke: barem jedna preporuka treba biti povezana s poslom za koji se natječete. Preporuke možete navesti u životopisu ili samo staviti da se „po potrebi mogu dostaviti“. Ako ih odlučite navesti u životopisu, navedite u kakvom ste odnosu s osobom koja vam je napisala preporuku – primjerice, Ivan Horvat, linijski menadžer.

Europass CV je standardizirani format životopisa koji je priznat i koristi se u cijeloj Europi. On na jasan način predstavlja Vaše vještine i kvalifikacije te će svojom formom biti razumljiv u cijeloj Europskoj uniji. Na stranicama nacionalnog Europass centra možete pronaći upute za izradu Europass životopisa i drugih Europass dokumenata. 

Uložite vrijeme i trud u sastavljanje životopisa jer je to jedan od najvažnijih koraka za dobivanje novog posla.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.