Montažer/Montažerka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Montažer/Montažerka 

 

Kratak opis

Montažer sklapa snimljeni slikovni ili audio materijal u skladnu slikovnu ili zvukovnu cjelinu.

 

Potrebno obrazovanje

Za obavljanje poslova montažera, potrebno je završiti preddiplomski i/ ili diplomski sveučilišni studij montaže ili preddiplomski stručni studij multimedijske tehnologije- radiokomunikacije, montaža, snimanje i režija.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/ prvostupnica, nakon završenog diplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni magistar/magistrica struke, a nakon završenog dodiplomskog stručnog studija stručni prvostupnik/ prvostupnica. Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju.

 

Opis poslova

Filmski montažer, u dogovoru s redateljem, obavlja montažu filma tako da reže i spaja dijelove filmske trake kako bi se dobio željeni slijed slika i dijaloga koji čine film.

 

S redateljem i asistentima montaže dogovara snimanje pojedinih kadrova i sudjeluje u snimanju ili uvodi neke laboratorijske efekte.

 

Televizijski montažer montira televizijske emisije snimanjem i spajanjem snimljenih kadrova s jedne video kazete na drugu. Pritom se koristi računalnom tehnologijom, koja mu omogućuje da sam izrađuje efekte koje montira na video zapis. Također, uz pomoć iste tehnologije, montira glazbu i zvučne efekte na zahtjev redatelja emisije.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Montažeri moraju poznavati tehnologiju snimanja i montaže. Trebaju imati razvijeno vizualno pamćenje, dobar vid i sposobnost razlikovanja boja, dobar sluh, te dobro opće poznavanje filma i televizije. Važne osobine za uspješno obavljanje ovog posla su kreativnost i dobre organizacijske sposobnosti.

 

Uvjeti rada

Montažer radi uglavnom sjedeći, pri prigušenoj rasvjeti. Snimljene kadrove ili video zapise pregledava na ekranu ili monitoru. Posao na televiziji uglavnom se odvija u smjenama, dok rad na montaži filmova često puta nema strogo određeno radno vrijeme već je ono uvjetovano rokovima dovršetka filma.

 

Srodna zanimanja

Redatelj, snimatelj, snimatelj tona.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Montažeri se zapošljavaju u ustanovama i poduzećima koje se bave snimanjem i obradom video i audio materijala, te u televizijskim i radijskim kućama.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.