Njegovatelj u kući/Njegovateljica u kući

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Njegovatelj u kući/Njegovateljica u kući 

 

Kratak opis

Njegovatelj/ica pruža opću osobnu njegu starim, bolesnim i invalidnim osobama u zdravstvenim i stacionarnim ustanovama ili u njihovim domovima.

 

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Njegovatelji/ice u kući pomažu starim, bolesnim i invalidnim osobama na način da im pripremaju ili donose hranu, pomažu pri nabavci, održavanju i čišćenju stambenog prostora, brinu o pranju i glačanju rublja, obavljaju poslove poput plaćanja režija te pomažu pri kućanskim i ostalim poslovima. Njegovatelj/ica svakodnevno vodi brigu o osobnoj higijeni korisnika (umivanje, kupanje, brijanje, i dr.), pomaže pri oblačenju i svlačenju, mijenja posteljinu, pomaže pri kretanju i nadzire uzimanje lijekova.

 

Njegovatelj/ica kontaktira s obitelji i liječnikom osobe o kojoj brine, ublažava psihičke teškoće uslijed osamljenosti, bolesti ili starosti te nastoji očuvati društvene kontakte osobe s obitelji i prijateljima.

 

Njegovatelj/ica prati bolesnike i pomaže im da dođu do liječnika, osigurava prijevoz te pomaže pri eventualnom smještaju u neku od ustanova.

 

Surađuje s medicinskim sestrama i drugim medicinskim osobljem te dogovara različite druge oblike pružanja pomoći osobi koju njeguje. Prati zdravstveno stanje osobe i o tome obavještava nadležnog liječnika ili djelatnika socijalne službe.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Posao njegovatelja/ice u kući je zahtjevan i fizički naporan, jer su potrebna znanja i vještine iz područja zdravstva, socijalne zaštite, komunikacije i ophođenja s ljudima.

 

U svakodnevnom radu s korisnicima, susreće se s različitim situacijama koji zahtijevaju brzo i pravilno odlučivanje.

 

Kućni njegovatelji/ice rade s različitim bolesnicima: invalidima, teže i lakše oboljelim osobama, starijim osobama, osobama s mentalnim oboljenjem ili retardacijom. Poželjno je da budu emocionalno stabilni, strpljivi, usmjereni na pomaganje ljudima i razumijevanje njihovih različitih potreba. Često se sreću sa stresnim situacijama u smislu pogoršanja općeg zdravstvenog stanja osobe koju njeguju. Posao podrazumijeva spretnost u obavljanju kuhinjskih poslova, održavanja higijene osobe koja se njeguje te uža medicinska znanja (previjanje, upotreba osnovnih lijekova i sl.).

 

Uvjeti rada

Posao njegovatelja/ice je terenski (u kući korisnika), a često uključuje i posjete različitim ustanovama i organizacijama kao što su centri za socijalnu skrb, banke, pošte i druge institucije. Ako treba njegovati korisnike koji se samostalno otežano premještaju ili nisu pokretni, radi se o fizički teškom poslu. Posao njegovatelja/ice ne mogu obavljati osobe lošeg općeg zdravstvenog stanja i osobe koje boluju od zaraznih bolesti.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, gluhoća ili teža nagluhost u govornom području, oštećenje glasa i govora koje utječe na komunikaciju, kronični poremećaji koji remete emocionalno i socijalno funkcioniranje, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teža oštećenja funkcije srčano-žilnog sustava, te Teža oštećenja funkcije kože na šakama i podlakticama.

 

Srodna zanimanja

Medicinska sestra, bolničar

 

Mogućnosti zapošljavanja

Njegovatelji se mogu zapošljavati u privatnim ustanovama za njegu, što podrazumijeva njihov odlazak u domove osoba kojima je potrebna njega. Također se mogu zaposliti u stacionarima i zdravstvenim ustanovama.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.