Obućar/Obućarka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Obućar/Obućarka 

 

Kratak opis

Obućari izrađuju i popravljaju različite vrste specijalne i modne obuće. Prema vrsti obuće koju izrađuju, dijele se na obućare i ortopedske obućare, a prema dijelu obuće koji izrađuju dijele se na izrađivače donjišta obuće i izrađivače gornjišta obuće.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program obućar, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova obućara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja, polaže se završni ispit i  stječe se kvalifikacija za tržište rada. Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima, možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

U manjim obrtima obućari izrađuju obuću po narudžbi kupaca ili za vrlo usko tržište. Pri tome se služe strojevima, ali je još uvijek prisutna i ručna izrada cipela. U obućarskim radnjama vrši se i popravak svih vrsta obuće.

 

U industrijskoj proizvodnji proizvodi se obuća namijenjena širokom tržištu te se radi na velikom broju različitih strojeva, a ručna izrada cipela gotovo je potpuno nestala.

 

Pored strojeva, obućari koriste i različite alate kao što su: kalupi za obuću, šila, noževi, igle, vodila. Osim mehanički jednostavnih strojeva i alata, u novije vrijeme sve se više uvode računala koja usmjeravaju i ubrzavaju radni proces.

 

Obuća se izrađuje od različitih materijala: kože, gume, drva, tekstila i umjetnih materijala. Završni proizvodi obućarskog rada su cipele, sandale, čizme, ortopedske cipele, natikače, zaštitne cipele, sportska obuća itd.

 

Poslovi koje obućari obavljaju pri izradi obuće su: krojenje, oblikovanje skrojenih dijelova rezanjem, tančanjem i podvijanjem, podstavljanje, šivanje gornjih dijelova obuće, izrezivanje donjih dijelova obuće-potplata, peta i tabanica koje se lijepljenjem i turpijanjem pripremaju za spajanje s gornjim dijelovima obuće. Donji i gornji dijelovi obuće spajaju se u jednu cjelinu strojno, uz pomoć pneumatskih strojeva ili termičkom obradom, ili pak ručno - lijepljenjem i prišivanjem. Postupak izrade obuće završava ručnim ili strojnim brušenjem, zaglađivanjem, mazanjem i poliranjem.

 

Za osobe koje imaju određene zdravstvene teškoće odnosno deformitete kralježnice i nogu, izrađuju se ortopedska obuća i ortopedski ulošci. Taj posao obavljaju ortopedski obućari. Ortopedska obuća i ulošci se izrađuju na osnovi nalaza i preporuke liječnika ortopeda.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Kroz obrazovni program obućari stječu znanja o materijalima, alatima te metodama i procesima izrade različitih vrsta obuće: lijepljene obuće, prošivane obuće, fleksibil, kaliformija i brizgane obuće. Obućari moraju imati znanja o  svojstvima i primjeni različitih materijala u obućarstvu, upravljati strojevima i pravilno ih održavati te izraditi nacrt novog modela obuće.

 

Također moraju biti kreativni, uredni i točni te imati dobar vid na blizinu, izvrsnu motoriku, odnosno brzinu, spretnost i preciznost pokreta, usklađenost vida i motorike te zdrav koštano-mišićni sustav i razvijen osjet opipa. Obućari moraju dobro razlikovati boje i njihove nijanse.

 

Obućari koji se odluče otvoriti vlastiti obrt, moraju imati osnovna znanja o poduzetnišvu i vođenju marketinškog i financijskog poslovanja, moraju pratiti modne trendove i biti kreativni pri izradi novih modela obuće.

 

Uvjeti rada

Obućari rade u zatvorenim prostorima, uz umjetnu ili prirodnu rasvjetu. Posao se obavlja sjedeći i stojeći. Rad u industrijskoj proizvodnji obuće najčešće je organiziran u smjenama, a poslovi se obavljaju serijski, što znači da su djelatnici podijeljeni prema vrstama poslova koje obavljaju u pojedinim fazama izrade obuće. Ovisno o fazi rada, u radnim prostorima može biti prisutan intenzivan miris ljepila i boja, prašina od brušenja i zaglađivanja te buka i vibracije strojeva.

 

Rad u obrtničkim radionicama podrazumijeva pojedinačnu ili maloserijsku proizvodnju te popravak obuće. I ovdje se osjeća miris ljepila i boje, prašina od brušenja i zaglađivanja te povremena buka strojeva. Uporaba ljepila, boja i drugih kemikalija može prouzročiti alergije kože ili dišnih puteva.

Obućarske poslove ne mogu obavljati osobe s većim teškoćama vida i motorike, oštećenim koštano–mišićnim sustavom, problemima dišnog sustava, kožnim bolestima te osobe sklone alergijskim reakcijama.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, gluhoća i teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije srčano-žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, utvrđena alergija na profesionalne alergene te kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Obućarski tehničar, galanterist, krojač, šivač, dizajner obuće i galanterije

 

Mogućnosti zapošljavanja

Obućari se zapošljavaju u obućarskoj industriji, privatnim obućarskim (postolarskim) radionicama ili mogu otvoriti vlastiti obrt. Za otvaranje vlastitog obrta, obućari moraju imati položen majstorski ispit.

 

Ostale informacije

Detaljnije informacije o uvjetima upisa u obrazovni program za zvanje obućara, odnosno uvjetima za polaganje pomoćničkog i majstorskog ispita te otvaranju vlastitog obrta, nalaze se na Internet stranici Hrvatske obrtničke komore.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.