Pediker/Pedikerka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Pediker/Pedikerka 

 

Kratak opis

Pediker pruža usluge njege kože stopala i prstiju, te uređivanja noktiju na nogama i rukama.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program pedikera, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova pedikera, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima, možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Pedikeri vrše ocjenu kože i noktiju ruku i nogu. Uređuju nokte na nogama i rukama (pedikiranje i manikiranje). Uređuju nokte na nogama i rukama. Njega kože podrazumijeva odstranjivanje otvrdnule, suhe i ispucale kože, otklanjanje žuljeva, uređivanje deformiranih i uraslih noktiju, te njihovo oblikovanje i lakiranje. Pedikeri također pružaju usluge masaže nogu i ruku raznim kremama i losionima te usluge depilacije nogu.

 

U svom radu se koriste kozmetičkim preparatima, kao što su masti, kreme i lakovi te različitim kozmetičkim alatima i priborom poput škara, četkica, specijalnih kamena i sl.

 

Posao pedikera započinje detaljnim pregledom stopala i prstiju klijenta, te u skladu s rezultatima pregleda i dogovora s klijentom započinje tretman. Početak tretmana podrazumijeva pripremu stopala uranjanjem u razne mirisne kupke, a potom slijedi odstranjivanje zadebljanja kože, žuljeva i sl. Ovisno o stanju stopala, tretmani mogu biti jednokratni ili mogu trajati i po nekoliko dana. Kada se uredi koža stopala i prstiju na nogama, pediker uređuje, oblikuje i lakira nokte na nožnim prstima.

 

Pedikeri također daju savjete o izboru pravilne obuće koja je udobna i omogućuje pravilnu cirkulaciju krvi u stopalima.

 

Proces uređivanja noktiju ruku također započinje pripremom ruku za manikiranje (kupkama, skidanjem starog sloja laka) te slijedi podrezivanje i oblikovanje noktiju, te odstranjivanje uraslih noktiju i kožice oko noktiju. Nakon toga slijedi lakiranje noktiju.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Tijekom školovanja pedikeri stječu znanja o različitim oštećenjima kože stopala i prstiju te noktiju na nogama, kao i metodama odstranjivanja oštećenja, te uređivanja i njege stopala, prstiju i noktiju na nogama. Također stječu znanja o sastavu i uporabi različitih kozmetičkih preparata te alata i pribora koji se koriste u pedikerskom poslu. Potrebno je poznavanje raznih preparata koji se koriste u pedikuri, manikuri i depilaciji.

 

Za obavljanje poslova pedikera potreban je dobar vid, spretnost ruku i prstiju te usklađenost vida i pokreta. Strpljivost, usmjerenost na detalje, preciznost, pedantnost, te razvijene komunikacijske vještine važni su za obavljanje pedikerskog posla.

 

Pedikeri koji se odluče na otvaranje vlastitog obrta, moraju imati osnovna znanja o poduzetništvu,te financijskom i računovodstvenom vođenju poslovanja.

 

Važna osobina pedikera je i urednost te higijensko održavanje cjelokupnog pribora za manikuru i pedikuru.

 

Uvjeti rada

Pedikeri rade u ugodnim i prozračnim pedikerskim salonima ili zajedno s kozmetičarima, frizerima i šminkerima u salonima ljepote. Rade uglavnom sjedeći, ponekad u pognutom položaju. Za rad im je najčešće potrebna intenzivna umjetna rasvjeta.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida na blizinu, gluhoća i teže nagluhost u govornom području,  oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, teža oštećenja funkcije kože na šakama i podlakticama, te kronični poremećaji koji onemogućuju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Kozmetičar, frizer, šminker.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Pedikeri se mogu zapošljavati u salonima ljepote, u lječilišnim ustanovama koje osim liječenja pružaju i usluge njege tijela, a mogu biti i angažirani za uljepšavanje televizijskih, kazališnih i ostalih javnih djelatnika kao što su glumci, voditelji, manekeni, i sl. Nakon trogodišnjeg obavljanja pedikerskog posla i položenog majstorskog ispita, pedikeri mogu otvoriti vlastiti pedikerski salon.

 

Ostale informacije

Detaljnije informacije o uvjetima upisa u obrazovni program za zvanje pedikera, odnosno polaganju pomoćničkog i majstorskog ispita te mogućnosti otvaranja vlastitog pedikerskog salona, mogu se naći na internet stranici Hrvatske obrtničke komore.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.