Pilot zrakoplova/Pilotkinja zrakoplova

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Pilot zrakoplova/Pilotkinja zrakoplova

 

Kratak opis

Piloti upravljaju zrakoplovima kako bi prevezli putnike, robu, poštu, gasili požare, prašili usjeve itd.

 

Potrebno obrazovanje

Formalno obrazovanje za zanimanje pilot zrakoplova ne provodi se u Republici Hrvatskoj.

 

Osnovna potrebna kvalifikacija za obavljanje zanimanja je komercijalna pilotska dozvola za rad s ovlaštenjem za instrumentalno letenje, koja se stječe polaganjem ispita pri Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Opis poslova

Piloti upravljaju zrakoplovima za prijevoz putnika, robe i pošte. Osim u malim zrakoplovima posadu obično čine dva pilota. Kapetan upravlja zrakoplovom i odgovoran je za sigurnost putnika i ostalih članova posade. Drugi pilot – kopilot pomaže kapetanu u komunikaciji s kontrolom leta, u praćenju instrumenata i u upravljanju zrakoplovom. Svoj posao počinju najmanje jedan sat prije polijetanja zrakoplova pripremajući se za let: provjeravaju i pripremaju dokumentaciju za let, provjeravaju vremenske uvjete i proučavaju obavijesti za pilote. Prije leta se savjetuju, organiziraju, vode i koordiniraju rad svih članova posade zrakoplova.

 

Prije samog polijetanja, pilot obavlja pregled zrakoplova, provjerava punjenje goriva, utovar i istovar tereta, ukrcavanje i iskrcavanje putnika. Neposredno prije leta, potpisuje dokumente o letu.

Let se odvija u okviru propisanih postupaka, u suradnji s kontrolom leta. Za sporazumijevanje koristi engleski jezik. Tijekom leta, u slučaju nepredviđenih situacija, donosi odgovarajuće odluke i postupa u skladu s propisanim postupcima sigurnosti. Po obavljenom letu provjerava i potpisuje dokumente koji su vezani uz izvršeni let.

 

Pilot mora biti spreman raditi na stručnom usavršavanju i održavanju vlastite psihofizičke kondicije.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Piloti velikih zrakoplova lete uz pomoć instrumenata te moraju imati i dozvolu za instrumentalno letenje. Za nju se mogu kvalificirati nakon 105 sati letačkog iskustva, uključujući 40 sati instrumentalnog letenja. Kad zadovolje na teorijskom i praktičnom dijelu ispita za instrumentalno letenje dobivaju dozvolu. Školovanje za instrumentalno letenje može se, osim u sklopu fakultetskog obrazovanja, završiti i unutar školskih centara zrakoplovnih kompanija.

 

Za upravljanje više motornih zrakoplova, potrebna je posebna dozvola. Školovanje provode kompanije kojima je potreban takav kadar.

 

Kapetani moraju imati posebnu dozvolu. Za dobivanje te dozvole, kompanije organiziraju teorijsku izobrazbu samo za odabrane pilote koji su to savjesnošću u poslu zaslužili. Ispit ima teorijski i praktični dio i polaže se pri nadležnom ministarstvu. Da bi se pristupilo ispitu, zakonski je propisano minimalno 1500 sati leta, uključujući instrumentalno i noćno letenje.

 

Sve dozvole vrijede, dok piloti zadovoljavaju na periodičnim psihofizičkim provjerama i provjerama letačke vještine. Opseg i čestinu tih provjera propisuje nadležno ministarstvo, kao i kompanije koje zapošljavaju pilote.

 

Osoba koja obavlja posao pilota, mora biti vrlo odgovorna i pridržavati se propisanih pravila. Mora imati vrlo dobru čuvstvenu stabilnost i otpornost na stres te sposobnost brzog donošenja ispravnih odluka u iznenadnim situacijama.

 

Opće psihofizičko stanje pilota mora biti izvrsno i provjerava se i prilikom stjecanja dozvole i periodično.

 

Uvjeti rada

Pilot obavlja posao u manjem zatvorenom prostoru pilotske kabine. Dio svojih obveza mora obaviti i vani. Za vrijeme obavljanja posla pretežno sjedi. Najčešće radi s još jednim pilotom. Posao vrlo često obavlja nedjeljom i praznikom te noću. Posao je vezan uz potrebu prilagodbe mogućnostima čestih promjena klimatskih uvjeta.

 

Srodna zanimanja

Pilot vojnog zrakoplova, pilot helikoptera

 

Mogućnosti zapošljavanja

Piloti zrakoplova zapošljavaju se najčešće u zrakoplovnim kompanijama ili avioklubovima.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.