Podopolagač/Podopolagačica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Podopolagač/Podopolagačica 

 

Kratak opis

Podopolagač polaže sve vrste podova - parkete, laminate, tople podove i tapisone.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program podopolagača, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova podopolagača, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.

 

Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima, možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i  u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Podopolagači postavljaju, održavaju i popravljaju sve vrste podova u stanovima, uredskim prostorijama i drugim prostorima. Postavljeni podovi mogu biti jednostavne izvedbe ili pak ornamentalno oblikovani, kao ukras određenog prostora.

 

Podopolagači mjere prostor na koji moraju postaviti pod. U dogovoru s naručiteljem odlučuju koju vrstu poda će postaviti.

 

Prvo pripremaju površinu podloge te je izravnavaju. Nakon izvršenog mjerenja, utvrđuju količinu potrebnog materijala. Ovisno o vrsti poda koji postavljaju, obavljaju potrebne radnje. Pri postavljanju laminata slažu laminatne, ploče bez lijepljenja. Parketi, topli podovi i tepisoni se lijepe. Parketne i laminatne ploče se slažu u određenom obliku, a za rubne dijelove moraju se i rezati u odgovarajući oblik.

 

Nakon postavljanja parketa, laminata, toplih podova i sl. podlogu je potrebno dodatno obraditi: prekriti špranje, izbrusiti površinu, s nje odstraniti prašinu i drvene strugotine. Parketi se na kraju višekratno lakiraju, te obrađuju uljem ili voskom.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Podopolagač mora poznavati standarde obrade podnih obloga, vrste i svojstva tih obloga, načine njihovog polaganja te postupke održavanja.

 

Za zanimanje podopolagača važna je snažna tjelesna građa te dobro zdravlje unutarnjih organa, udova i osjetila. Neophodna je sposobnost razlikovanja boja, smisao za kombiniranje i usklađivanje nijansi boja i oblika.

 

Uvjeti rada

Podopolagači rade u zatvorenim, zagušljivim prostorima (nečistoća, prašina, pare ljepila i lakova), a često i u buci. Posao obavljaju najčešće na podu, u klečećem položaju, sagibajući se. Materijal pripremaju ručno i prenose ga sami. Mogu raditi sami, ako se radi o manjem prostoru ili sa suradnicima, ako je prostor veći. Obično rade od ponedjeljka do petka u jednoj smjeni, no ponekad moraju raditi vikendom ili praznicima.

 

S obzirom da obavljanje ovog posla uvelike opterećuje koljena i leđa, osobe s oštećenjima lokomotornog sustava te s nemogućnošću razlikovanja boja, ne mogu obavljati posao podopolagača.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, teža oštećenja funkcije mišičino-koštanog sustava. Dišni poremećaji s težim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije jetre i/ili bubrega, te  kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje.

 

Srodna zanimanja

Keramičar - oblagač, teracer

 

Mogućnosti zapošljavanja

Podopolagači rade kao samostalni obrtnici ili kao zaposlenici u poduzećima i obrtima koji se bave završnim građevinskim radovima ili unutarnjim uređenjem.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.