Ribar/Ribarka

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Ribar/Ribarka 

 

Kratak opis

Ribari love ribe, glavonošce, rakove i školjke u morima i slatkim vodama te uzgajaju ribu u slatkovodnim ribnjacima i morskim uzgajalištima. Pri lovu ribe upravljaju ribolovnim brodovima i koriste se različitim alatima.

 

Potrebno obrazovanje

Školovanje za srodno zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara traje četiri godine. Zdravstvena sposobnost utvrđuje se prema Pravilniku o zdravstvenoj sposobnosti pomoraca.

 

Polaznici u školi uče dvije različite tehnologije (nautiku i ribarenje).

 

Nakon završenog četverogodišnjeg školovanja, ribarsko-nautički tehničar polaže završni ispit, a nakon pripravničkog staža od jedne godine polaže ispit za brodovođu–ribara.

 

Tijekom školovanja za ribarsko nautičkog tehničara, učenici se osposobljavaju za rad na području morskog ribarstva: ulov, uzgoj i preradu ribe i ostalih morskih organizama te gospodarenjem i zaštitom mora.

 

Tijekom školovanja za ribarsko nautičkog tehničara učenici se osposobljavaju za rad na području morskog ribarstva: ulov, uzgoj i preradu ribe i ostalih morskih organizama te gospodarenjem i zaštitom mora.

 

Obrazovanje se za ovo zanimanje provodi i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Pri lovu ribe, ribari upravljaju ribolovnim brodovima različitih vrsta, ovisno o vrstama ribe koju love. Proces lova odvija se kroz nekoliko faza.

 

Ribari se najprije svojim brodovima upućuju na ribolovna područja u potrazi za jatima riba. Ta područja lociraju uz pomoć suvremene elektroničke opreme. Oprema im pomaže, osim u lociranju mjesta, i u prepoznavanju vrste jata riba, te određivanju brzine i smjera njihova kretanja.

 

Kada su došli na ribolovno mjesto, ribari postavljaju mreže te manevrima broda okruže ribu. Nakon toga, izvlače mrežu sa ulovom na palubu broda.

 

Sljedeća faza je razvrstavanje ribe, čišćenje, pospremanje u sanduke, vaganje, posipanje ledom i pospremanje u brodski skladišni prostor, gdje ostaje do pristanka broda u luku. Nakon što je riba pospremljena, potrebno je oprati i očistiti palubu broda.

 

Po dolasku u luku, ulovljena riba se odvozi na daljnju obradu ili na prodaju. Ribari moraju do sljedećeg lova provjeriti mreže i ostali ribarski alat, te očistiti i opskrbiti brod gorivom, hranom i ostalim potrepštinama.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

 

Ribar mora imati znanja o pripremi broda i pribora za ulov ribe, navigaciji i organizaciji rada na ribarskom brodu, ulovu različitih vrsta morske i slatkovodne ribe, morskih rakova i mekušaca te ostalih morskih životinja, čišćenju, sortiranju, klasiranju i pakiranju ribe, sastavu i svojstvima ribljeg mesa i drugih morskih organizama, zaštiti ribe od kvarenja, održavanju pribora za ribarenje, zaštiti na radu i očuvanju mora i podmorja, te znanja o propisima o prometu riba i drugih morskih organizama.

 

Nadalje, ribar mora biti spreman na različite klimatske uvjete, te biti odličan plivač. Važno je da je zdrav, snažan, stabilnog i okretnog tijela. Mora imati dobar vid i sluh zbog navigacije i manevriranja brodom u različitim vremenskim uvjetima. Ribar treba biti spreman na suradnju, zatim vrlo discipliniran i strpljiv.

 

I manji brodovi danas već upotrebljavaju suvremenu tehnologiju za elektronsko traženje riba i određivanje pozicije broda na moru, kao i najmodernije elektronske uređaje za upravljanje brodovima, stoga ribari moraju dobro poznavati pravilnu upotrebu nautičke opreme.

 

Uvjeti rada

Ribar provede na moru puno vremena, ponekad čak i po nekoliko dana. Radi u različitim vremenskim prilikama i neprestano je izložen slanoj vodi, koja je na palubi stalni izvor opasnosti od pokliznuća ili pada u more. Ribari često rade noću, kad je slabija vidljivost i kad postoji posebna opasnost od rotirajućih dijelova broda poput vitala i kolotura kojim se napinju mreže.

 

Posao ribara ne mogu obavljati osobe koje boluju od kroničnih bolesti koje zahtijevaju kontinuiranu terapiju i liječnički nadzor, psihički nestabilne osobe, zatim osobe s teškoćama koštano – mišićnog sustava, te osobe s oštećenjima vida i sluha. 

 

Srodna zanimanja

Uzgajivač riba, mornar   

 

Mogućnosti zapošljavanja

Ribari se mogu zapošljavati u poduzećima koja se bave lovom i preradom ribe, ili kod privatnih vlasnika ribarskih brodova. Ako steknu višegodišnje iskustvo i dobiju dozvolu za rad, ribari mogu samostalno ribariti. Zaposlenje je također moguće u ustanovama koje se bave istraživanjima mora i drugim organizacijama, čija je djalatnost povezana s morskim ribarstvom.

 

Ostale informacije

Detaljnije informacije o polaganju ispita o stručnoj osposobljenosti za slatkovodnog i morskog ribolovca, mogu se pronaći na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.