Šivač/Šivačica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Šivač/Šivačica 

Kratak opis

Šivač sastavlja skrojene dijelove materijala u konačni proizvod.

 

Potrebno obrazovanje

Za upis u srednjoškolski obrazovni program šivača, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.

 

Za obavljanje poslova šivača potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od dvije godine. Po završetku školovanja polaže se završni ispit i stječe niža stručna sprema.

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Šivači sastavljaju skrojene dijelove materijala u konačni proizvod. Vrlo se često tijekom rada specijaliziraju za pojedine segmente/faze rada na određenim vrstama strojeva (npr. prišivanje ovratnika, našivanje đžepova i sl.). S obzirom na svojstva nekih materijala, npr. sirova svila, neke je poslove bolje raditi ručno nego strojno te se i ručni šivači tijekom rada također specijaliziraju za pojedine radne operacije. Osim strojeva, šivači se služe različitim priborom i alatima kao što su škare, krojači metar, konac i igla.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Šivač treba imati dobar vid na blizinu, osjet opipa, dobro razvijenu spretnost ruku i prstiju te okulomotornu koordinaciju. Treba dobro raspoznavati boje i njihove nijanse. Šivači koji obavljanjem svog posla sudjeluju samo u jednoj fazi pripreme ili izrade proizvoda, trebaju biti otporni na jednoličnost, jer se u takvom radu stalno ponavlja isti postupak. Ručni šivači trebaju biti vrlo precizni i strpljivi.

 

Uvjeti rada

Šivači rade u zatvorenoj prostoriji pri dnevnom svjetlu ili umjetnoj rasvjeti. Izloženi su buci šivaćih strojeva i tekstilnoj prašini. Rade sjedeći, ali uz prisilan položaj tijela, što izaziva tjelesni napor. Rad je organiziran serijski i često u smjenama, a radno vrijeme prilagođeno je potrebama rada i proizvodnje. Prilikom rada postoji opasnost od ranjavanja oštrim alatom.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, nedostatak stereovida, neraspoznavanje boja, oštećenje funkcije sluha i nemogućnost nošenja osobnih zaštitnih sredstava za zaštitu sluha, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, kronični poremećaji koji znatno remete kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, teža oštećenja funkcije srčano - žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, te dokazana alergija na profesionalne alergene.

 

Srodna zanimanja

Krojač, krznar, kožni galanterist

 

Mogućnosti zapošljavanja

Šivači se mogu zaposliti u industriji odjeće, trikotaže i proizvodnji različitih tekstilnih proizvoda te u obrtničkim tekstilnim radionicama.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.