Skiper/Skiperica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Skiper/Skiperica

 

Kratak opis

Skiper do  30 BT (bruto tona), odnosno „voditelj brodice C kategorije-skiper“ upravlja brodicama za osobne i gospodarske namjene.

 

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Skiper upravlja brodicom ili jahtom za osobne ili gospodarske namjene te prevozi putnike na svom ili unajmljenom brodu. On obavlja sve ručne poslove na brodskoj palubi prilikom ukrcaja ili iskrcaja putnika, uplovljavanja ili isplovljavanja brodice ili jahte, vezivanja te tijekom plovidbe. Osigurava nesmetan prijevoz putnika prateći situaciju na moru.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Skiper je fizički vrlo zahtjevno zanimanje, pa je bitno da to bude zdrava osoba dobre tjelesne izdržljivosti i da posjeduje „ljubav prema moru“. Osim stalnog praćenja uvjeta na moru i vremenskih prilika, skiper mora imati smisao za rad s ljudima – putnicima na brodu koji mogu imati različita očekivanja od plovidbe/jedrenja te stalno voditi računa o sigurnosti putnika.

 

Poželjno je da skiper zna barem jedan ili više stranih jezika, kako bi bez poteškoća održavao kontakte s putnicima iz stranih zemalja. Poželjno je da skiper bude odgovorna, emocionalno stabilna, strpljiva i spretna osoba koja može stvoriti pozitivnu atmosferu i zainteresirati putnike.

 

Uvjeti rada

Skiperi rade u različitim uvjetima koji ovise o vremenskim prilikama i stanju mora. Posao se uglavnom obavlja na palubi brodice ili jahte uglavnom danju, ali i noću. Položaj prilikom rada je najčešće stojeći uz učestalo ili povremeno propinjanje i sagibanje, pa zahtijeva snagu i dobru tjelesnu kondiciju.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Skiper sa iskustvom je jako tražen u današnje vrijeme. Najveća mogućnost zapošljavanja je u vrijeme turističke sezone i to za vlastitu ili gospodarsku namjenu.

 

Srodna zanimanja

Zapovjednik jahte „A“ kategorije.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.