Sportaš/Sportašica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Sportaš/Sportašica 

Kratak opis

Profesionalni sportaš se bavi i zarađuje za život postizanjem što boljih rezultata na sportskim natjecanjima. Prethodno svoje prirodne psihofizičke mogućnosti usavršava kontinuiranim i napornim treninzima.

 

Potrebno obrazovanje

Formalno obrazovanje za ovo zanimanje se ne provodi u Republici Hrvatskoj.

 

Za sportaša je izuzetno važno dobro savladavanje sportske discipline koju trenira. Za profesionalno bavljenje sportom nije propisano potrebno obrazovanje, no završeno srednjoškolsko obrazovanje je preduvjet za upis studija za sportskog trenera, što sportašu omogućava da po završenoj natjecateljskoj karijeri svoje znanje i iskustvo prenosi mladima.

 

Neki sportaši i uz svakodnevne treninge završavaju redovno srednjoškolsko obrazovanje, a pojedine srednje škole imaju i sportska odjeljenja, dok drugi zbog čestih putovanja i napornog rasporeda priprema i natjecanja stječu zanimanja kroz programe obrazovanja odraslih.

 

Opis poslova

Profesionalni sportaš većinu vremena provodi na treninzima. Trening sportske discipline kojom se bavi kombinira s kondicijskim treninzima i na taj način priprema se za sportska natjecanja. Većina profesionalnih sportaša ima trenere koji ih podučavaju novim vještinama, pomažu im pri poboljšavanju trenutnih vještina i motiviraju ih.

 

U ekipnim sportovima trenira zajedno s ostalim članovima ekipe. Svaki sportaš podvrgnut je učestaloj medicinskoj kontroli. Svakodnevno ga pregledavaju zdravstveni stručnjaci, primjerice fizioterapeuti. Tako održava maksimalnu tjelesnu pripremljenost i dobiva odgovarajuću njegu u slučaju ozljede. Također je važno da se pridržava savjeta o pravilnoj prehrani i načinu života.

 

Sportska natjecanja, odnosno utakmice mogu biti pojedinačne ili pak više njih sačinjava prvenstvo što znači da pobjednik u nekoliko dana ili tjedana nastupa na više natjecanja. Po završetku natjecanja sportaš se odmara i oporavlja, pa potom ponovno započinje s treningom.

 

Vrhunski sportaš vrlo često imaju zaduženje reklamirati poduzeća koja su im sponzori, tj. nastupiti u reklamama, davati intervjue za radio i televiziju i sl.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Od ključnog značaja je nadarenost za određeni sport, ali i uporan i kontinuiran rad, jer je konkurencija velika. Satnica treninga je duga i zamorna, a većina profesionalnih sportaša nema puno vremena za društveni život. Profesionalni sportaš posvećen je postizanju uspjeha u svojoj sportskoj disciplini.

 

Katkad najbolji sportaš na nastupu ne pokaže sve svoje mogućnosti i ne uspije na natjecanju. U takvoj situaciji potrebno mu je puno samopouzdanja, podrška obitelji i okoline. Mora biti u stanju nositi se s uspjehom, ali i dobro podnijeti povremeni neuspjeh.

 

Uvjeti rada

Treninzi se kod mnogih sportova odvijaju na otvorenom i u svim vremenskim prilikama. Satnica vježbanja može zahtijevati svakodnevno rano ustajanje.

 

Broj putovanja na natjecanja ovisi o sportu. U nekim sportovima, primjerice tenisu, sportaš gotovo cijelu godinu putuje s jednog natjecanja na drugo.

 

Srodna zanimanja

Sportski trener

 

Mogućnosti zapošljavanja

Vrlo su specifične.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.