Stomatolog/Stomatologinja

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Stomatolog/Stomatologinja 

 

Alternativni naziv: Zubar/zubarica

 

Kratak opis

Stomatolog je stručnjak na području medicine osposobljen za liječenje zubnih oboljenja, oboljenja čeljusti i usne šupljine. Pored liječenja stomatolog radi i na prevenciji oboljenja.

 

Potrebno obrazovanje

Za obavljanje poslova stomatologa, potrebno je završiti integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij dentalne medicine.

 

Sve informacije o mogućnostima obrazovanja možete pronaći ovdje.

 

Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica, a nakon diplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni magistar/magistra struke. Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju. 

 

Opis poslova

Stomatolog dijagnosticira oboljenja, u čemu mu pomažu anamnestički podaci, rendgenske snimke i drugi dijagnostički postupci. Pored dijagnosticiranja oboljenja, stomatolog radi na prevenciji oboljenja i liječenju zubi. Odstranjuje zubni kamenac, liječi i odstranjuje zubni živac, liječi kanale zubnih korijena, vrši plombiranje zubi. Uz pomoć ortodontskih aparata ravna nepravilno izrasle i nepravilno razvijene zube i čeljusti. Liječi različita oboljenja čeljusti i usne šupljine. Vadi zube koji se ne mogu popravljati; zube koji nedostaju nadograđuje i nadomješta navlakama, mostovima i zubnim protezama. Liječi različite bolesti mekih tkiva usne šupljine; liječi i sprečava degenerativne promjene parodoncija, tj. tkiva koje zube drži u čeljusti. Po potrebi vrši određene kirurške zahvate.

Stomatolozi upotrebljavaju stomatološki aparat s priključnim instrumentima za bušenje, brušenje, ubrizgavanje i isisavanje vode i zraka, kliješta, instrumente za pregled, instrumente za nanošenje materijala i dr.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Obrazovanje na studiju stomatologije obuhvaća šest skupina predmeta: općeobrazovne, prirodoslovne, temeljne medicinske, kliničke medicinske, pred-kliničke i kliničke stomatološke predmete.

 

Po završenom studiju nakon godine dana radnog staža i položenog državnog ispita, stomatolog može početi samostalno raditi. Može nastaviti stjecati znanja tijekom specijalizacije za neko od područja stomatologije. Specijalizacija traje tri godine. Specijalisti pedodonti brinu o očuvanju zdravlja zubi djece i mladeži. Ortodonti ispravljaju anomalije u postavu i rastu zubi, radi postizanja funkcionalnog i estetskog učinka. Stomatolozi se također mogu specijalizirati za područje dentalne patologije i endodoncije, parodontologije ili oralne patologije. Oralni kirurzi vrše kirurške zahvate u ustima i na čeljustima. Stomatolozi protetičari utvrđuju vrstu i oblik proteze i vrše njihovo ugrađivanje. Također je moguće specijalizirati i obiteljsku stomatologiju.

 

Potrebno je da stomatolozi imaju dobar vid na blizinu i dobro razlikuju nijanse boja, imaju vrlo  razvijenu spretnost ruku i prstiju i dobru tjelesnu kondiciju, Poželjno je da budu strpljivi i komunikativni, osobito u radu s djecom i mladeži te emocionalno stabilne osobe.

 

Uvjeti rada

Stomatolog radi u ordinaciji koristeći se različitim instrumentima, aparatima i materijalima. Njegov je posao tjelesno naporan zbog prisilnog položaja tijela. Izložen je mogućnosti zaraze (npr. udisanje mikroba iz vodenih kapljica u zraku, mogućnost uboda zaraženom injekcijskom iglom ili kirurškim instrumentom). Stomatolozi se služe zaštitnom opremom – rukavicama, maskama, naočalama. Također su izloženi vibracijama i djelovanjima alergena (materijali i brzo hlapljive tekućine).

 

Rendgenskom zračenju izloženi su oni stomatolozi koji sami snimaju. Radno vrijeme stomatologa većinom se odvija u dvije smjene, tijekom noćnih dežurstava, nedjeljama i praznicima.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, gluhoća ili teža nagluhost u govornom području, oštećenja glasa i/ili govora koja utječu na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog sustava, teža oštećenja funkcije gornjih ekstremiteta, oštećena fina motorika šake i prstiju, teže oštećenje funkcije kože na šakama i podlakticama, utvrđena alergija na profesionalne alergene, te kronični poremećaji koji remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje

 

Srodna zanimanja

Liječnik/ca, zubarski/a asistent/ica

 

Mogućnosti zapošljavanja

Stomatolozi se zapošljavaju u domovima zdravlja ili u privatnim stomatološkim ordinacijama.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.