Vozač taksija/Vozačica taksija

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Vozač taksija/Vozačica taksija 

 

Vozač taksija/vozačica taksija

 

Alternativni naziv: Taksist

 

Kratak opis

Vozač taksija pruža usluge prijevoza osobama, koje za tu uslugu plaćaju vozarinu prema određenoj tarifi. Vozi vlastito ili službeno vozilo.

 

Potrebno obrazovanje

Formalno obrazovanje za ovo zanimanje ne provodi se u Republici Hrvatskoj ili se provodi na radnom mjestu nakon završenog srodnog zanimanja (npr. vozač).

 

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje ,možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Za ovo zanimanje pretražite  upit „vozač“.

 

Opis poslova

Vozač taksija pruža usluge prijevoza na željeno mjesto osobama, koje za tu uslugu plaćaju vozarinu prema određenoj tarifi. Može voziti vozilo taksi službe ili koristiti svoje vlastito, koje mora biti primjereno označeno i opremljeno. Stranka može zaustaviti taksi na ulici ili ga naručiti telefonom na kućnu adresu. Taksist prevozi stranke do mjesta za razonodu, zračne luke, željezničke postaje, trgovačkog centra, hotela ili do mjesta stanovanja. Vožnja može biti na lokalnoj razini ili na većoj udaljenosti, pa taksist mora dobro poznavati lokalne putove i okolno područje.

 

Neke taksi službe sklapaju ugovore s organizacijama koje često trebaju njihove usluge (primjerice hoteli). Mogu surađivati i s poduzećima koja nude usluge dostave. Vozač taksija obično pomaže stranki pri prijenosu prtljage i mora brinuti o održavanju vozila.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

U turističkim područjima korisno je da vozač taksija ima znanje o lokalnim znamenitostima, te da posjetiteljima zna pružiti korisne informacije.

 

Taksist mora biti pouzdan vozač, sposoban dobro voziti i po lošijim cestama i u lošim vremenskim uvjetima. Mora biti strpljiv, pošten i uslužan.

 

Vozač taksija svakodnevno radi s novcem, pa je važno da zna dobro i brzo računati. Radi u neposrednom kontaktu s ljudima

 

Uvjeti rada

Radno vrijeme taksista je osam sati, no prema potrebi može biti i dulje. Posao se obavlja u sjedećem položaju. O rasporedu posla taksisti pretežno odlučuju sami. Vožnja u prometnoj gužvi, noću ili u slabim vremenskim uvjetima zahtijeva povećanu pribranost.

 

Posao taksista ne mogu obavljati osobe s oštećenjima kralježnice i psihički nestabilne osobe.

Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače (NN 1/11, 110/12).

 

Srodna zanimanja

Vozač dostavnog vozila, vozač autobusa

 

Mogućnosti zapošljavanja

Vozači taksija rade samostalno, najčešće udruženi u udruge taksista.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.