Wellness kuhar/Wellness kuharica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Wellnes kuhar/Wellnes kuharica

Kratak opis

Wellness kuhar savjetuje goste o wellness i dijetalnoj prehrani te izrađuje i priprema wellness program i program dijeta.

 

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Za ovo zanimanje pretražite upit „wellness“.

 

Opis poslova

Tijekom usavršavanja  i rada, wellness kuhar  stječe znanja o zdravoj i uravnoteženoj prehrani, modernim kuhinjskim tehnologijama i pripremi jela, prehrambenim modelima za različite slike bolesti i ciljne grupe.

 

Wellness kuhar priprema regionalna i međunarodna jela u tradicionalnim i modernim oblicima u okvirima dnevne potrebe ljudi. Kuha kreativno i zdravo prema kliničkoj slici bolesnika.

 

Posao obavlja u skladu s radnim pravom, imajući pritom na umu ustrojstvo i organizaciju gastronomskih i hotelskih poduzeća, vodeći računa o zaštiti okoliša i osobnoj higijeni, sigurnosti i zdravstvenoj zaštiti pri radu.

 

U svom radu wellness kuhar planira resurse, osmišljava reklame i potiče prodaju. Priprema biljne namirnice, juhe i umake, salate i slatka jela. Također, priprema ribe, rakove, ljuskare, mljekarske proizvode i jaja. U radu su mu potrebna znanja o preradi mesa i iznutrica, divljači i peradi.

 

Wellness kuhar priprema i hladne plate. U poslu je izuzetno važno, dobro ophođenje s gostima i savjetovanje o odabiru jela. Wellness kuhar također dekorira i prezentira jela.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Potrebno je osnovno poznavanje fiziologije tijela čovjeka, sastojaka namirnica i aditiva te poznavanje začina i mirodija u pripremi jela te njihovo značenje za prehranu čovjeka.

 

Wellness kuhar treba imati znanja o  trendovima u wellness i dijetalnoj kuhinji, osnovama izračuna namirnica te razvijene sposobnosti i vještine vezane za pripremu i prezentaciju jela pod ekološkim aspektima. Važno je da zna savjetovati goste i izraditi specifične prijedloge jelovnika, ovisno o ciljnoj grupi.

 

Također, mora imati smisla za organizaciju rada,  imati razvijene socijalne i komunikacijske vještine i sposobnosti uvažavanja regionalnih, međunarodnih, etičkih, vjerskih i jezičnih aspekata. Poželjno je poznavati strane jezike.

 

Za ovu vrstu posla traže se tjelesno zdrave i spretne osobe. Važno je da imaju zdrav koštano – mišićni i dišni sustav, zdravu kožu i dobar vid. Moraju biti skloni redu, čistoći i osobnoj higijeni.

 

Uvjeti rada

Posao wellness kuhara obavlja se u uvjetima velikih temperaturnih promjena, među jakim mirisima, pari, vlazi i buci. Može biti opasan zbog uporabe oštrih alata, vrućih predmeta i naprava pod pritiskom.

 

Radni ritam ovisi o vrsti ugostiteljskog objekta u kojemu radi te o broju gostiju tijekom radnog dana. Wellness kuhari rade u smjenama, noću, sve dane u tjednu, vikendima i blagdanima.

 

Posao wellness kuhara ne mogu obavljati osobe s kroničnim bolestima pluća, srčanim bolestima, alergijama i kožnim bolestima, bolestima koštano-mišićnog sustava, poremećajima osjeta mirisa i okusa, težim poremećajima vida i nemogućnošću razlikovanja boja.

 

Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje boja, nedostatak njuha, oštećenje okusa, teža nagluhost u govornom području ili gluhoća, oštećenje govora koje utječe na komunikaciju, teža oštećenja funkcije mišićno - koštanog, dišnog i srčano-žilnog sustava, teže oštećenje funkcije kože, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i/ili ravnoteže, kronični poremećaji koji trajno remete kognitivno i emocionalno funkcioniranje te utvrđene alergije na profesionalne alergene.

 

Srodna zanimanja

Wellness kuharu su bliska zanimanja iz širokog područja vezanog uz hranu i namirnice, kao što su kuhar, nutricionist, prehrambeni tehničar i sl.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Wellness kuhar može se zaposliti u različitim zdravstvenim i socijalnim ustanovama, prehrambenoj industriji, prehrambenim ustanovama i smještajnim kapacitetima. Također mogu otvoriti  vlastiti obrt odnosno restoran ili sl. 

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.