Mikrobiolog/Mikrobiologinja
Obrazovanje > Opisi zanimanja > Mikrobiolog/Mikrobiologinja
Kratak opis
Mikrobiolog proučava obilježja živih organizama vidljivih jedino mikroskopom, kao što su alge, virusi, bakterije i gljivice. Poznavanje načina djelovanja i popratne učinke mikroorganizama može koristiti u medicini, farmaciji, proizvodnji hrane, zaštiti okoliša i drugdje.
Potrebno obrazovanje
Za obavljanje poslova mikrobiologa, potrebno je završiti poslijediplomski specijalistički studij mikrobiologije i parazitologije ili mikrobiologije i epizootiologije.
POLJE KLINIČKE MEDICINSKE ZNANOSTI
Nakon završenog poslijediplomskog specijalističkog studija stječe se stručni naziv sveučilišni specijalist/specijalistica.
Opis poslova
Mikrobiolog može raditi na različitim područjima, kao npr. u bolničkim laboratorijima, farmaceutskoj industriji, znanstvenim institucijama ili prehrambenoj industriji.
U bolničkim laboratorijima, mikrobiolog istražuje djelovanje mikroba i virusa koji su uzročnici različitih bolesti pacijenata. Kada ustanovi uzročnike bolesti, liječnik može lako odlučiti o najučinkovitijoj terapiji za pacijenta. Također, mikrobiolog ispituje djelovanje pojedinih antibiotika i drugih lijekova na mikroorganizme.
Neki mikrobiolozi u zdravstvenim i drugim znanstvenim institutima proučavaju uzročnike bolesti, kao što su AIDS, malarija, ptičja gripa i druge. Istraživanja na tom području uključuju proučavanje strukture i kemijskih reakcija koje se javljaju u doticaju uzročnika s drugim organizmima, a posebice načine njihova razmnožavanja. Takva proučavanja su dugotrajna i često zahtijevaju višegodišnja istraživanja.
U farmaceutskoj industriji, saznanja mikrobiologa koriste se u razvoju lijekova, cjepiva i drugih oblika liječenja. Mikrobiolog sudjeluje u laboratorijskim istraživanjima, proizvodnji, ispitivanju određenih karakteristika i kvalitete proizvoda kao što su antibiotici, cjepiva, vitamini, kozmetički proizvodi, dezinficijensi, i sl.
U prehrambenoj industriji, analizama u laboratoriju, mikrobiolog nadzire neke karakteristike i kvalitetu prehrambenih proizvoda.
Mikrobiolog može istraživati i načine za učinkovito razlaganje otpadnih tvari i ekonomično recikliranje. Mikrobiolozi koji rade u poduzećima koja brinu o zaštiti okoliša ili kvaliteti voda, istražuju mikroorganizme i bakterije u pitkoj vodi, u sirovinama i prerađenim otpacima, te osiguravaju da procesi prerade budu učinkoviti. Mikrobiolog također uzima na analizu hranu i piće, kako bi ustanovo njihovu moguću zaraženost.
Važnu ulogu mikrobiolog ima i u molekularnoj biologiji te u genetskom inženjerstvu.
U svom radu koristi se vrlo preciznom i skupom laboratorijskom opremom.
Znanja, vještine i poželjne osobine
Mikrobiolog mora biti sposoban izvoditi praktične pokuse, uz pomoć složene laboratorijske opreme. Rad s takvim uređajima i instrumentima zahtijeva posebnu izobrazbu.
Nadalje, mora biti temeljit, precizan, strpljiv i ustrajan. Mora imati sposobnost i smisao za uočavanje detalja, povezivanje činjenica i logičko zaključivanje. Ako se istraživački rad odvija na terenu, treba biti praktičan i prilagodljiv novim uvjetima.
Da bi svoja saznanja i rezultate analiza mogao prezentirati i uspješno surađivati s drugim strukama, mora se znati jasno i precizno usmeno i pisano izražavati.
Treba imati i organizatorske sposobnosti, jer radi na zajedničkom zadatku s laborantima, kemijskim tehničarima i drugima, kojima često daje upute za konkretne postupke.
Uvjeti rada
Mikrobiolog većinu radnog vremena provodi u dobro prozračenom, osvijetljenom i čistom laboratoriju. U radu se susreće i s opasnim mikroorganizmima i kemijskim tvarima, pa mora striktno i dosljedno poštivati predviđene mjere zaštite, kako ne bi došlo do zagađenja ili zaraze.
Samo ponekad, na terenskim ispitivanjima, rad se pri uzimanju uzoraka ili nadzora nad njima odvija i u određenim tvorničkim postrojenjima i na otvorenom. Tada, određeno vrijeme, može biti izložen nepovoljnim atmosferskim uvjetima.
Srodna zanimanja
Diplomirani inženjer biologije – molekularna biologija, diplomirani inženjer biotehnologije.
Mogućnosti zapošljavanja
Mikrobiolozi se zapošljavaju u svim znanstveno-istraživačkim ustanovama kako bi provodili temeljna i primijenjena znanstvena istraživanja te analizu u području medicine, veterine, poljoprivrede, šumarstva, prehrambene, kemijske i farmaceutske industrije, biotehnologije i genetičkog inženjerstva te u industriji koja koristi biotehnološke procese u proizvodnji.