Savjeti za traženje posla

U današnjem svijetu traženje posla postalo je složen zadatak. Za dobivanje posla važno je imati znanja i osobine koje se traže za određeno radno mjesto, ali je također bitno znati ih dobro predstaviti poslodavcu.

Pritom govorimo o vještinama traženja posla koje uključuju:

  • poznavanje mjesta oglašavanja slobodnih radnih mjesta 
  • prikupljanje informacija o karakteristikama radnog mjesta 
  • pisanje životopisa 
  • predstavljanja poslodavcu na razgovoru za posao

U nastavku možete pronaći korisne upute za traženje posla. Ako vam te informacije ne pomažu u dovoljnoj mjeri, preporučljivo je da se uključite u neku od radionica za traženje posla gdje ćete pod stručnim vodstvom uvježbati vještine učinkovitog traženja posla.

Savjeti za traženje posla

 Tri koraka za uspješniju potragu za poslom

  1. Prva stvar koju će potencijalni poslodavac vidjeti u vašoj prijavi za posao je molba. Molba nije samo prateće pismo uz životopis, već prilika da se istaknete u mnoštvu drugih kandidata čije prijave poslodavac zaprima te da ga uvjerite da upravo vas pozove na razgovor ili u sljedeći krug natječaja. 
  2. Uspješno sastavljanje životopisa je jednostavno ako znate što sve trebate uključiti. Ukratko, potrebno je navesti svoja znanja, vještine i iskustvo te prilagoditi ove informacije radnom mjestu za koji se natječete.
  3. Nakon što ste uspješno savladali prva dva koraka, odnosno sastavili molbu i životopis, vrijeme je da se pripremite za razgovor za posao s potencijalnim poslodavcem.

Na ovim stranicama možete pronaći sljedeće savjete:

Informacije o traženju posla dostupne su vam na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Radionice za traženje posla

Ukoliko ste nezaposleni i prijavljeni u evidenciju HZZ-a, možete sudjelovati u besplatnim radionicama namijenjenim stjecanju vještina traženja posla. U područnim službama/ uredima HZZ-a provode se sljedeće radionice:

  1. Samoprocjena vlastitih potencijala - radionica je namijenjena svima onima kojima je potrebna pomoć u procjeni vlastitog radnog potencijala (sposobnosti, znanja, vještina i interesa) u definiranju profesionalnih ciljeva i razvoju vještina upravljanja karijerom (definiranje načina unapređenja razine vještina i definiranje plana razvoja karijere)
  2. Kako tražiti posao - namijenjena je svima onima koji žele unaprijediti vlastite metode i tehnike traženja posla tj. naučiti nešto više o pretraživanju baza podataka o ponudi radnih mjesta te samostalnoj izradi životopisa i molbe za posao
  3. Kako se predstaviti poslodavcu - radionica je namijenjena svima onima kojima je potrebna pomoć u pripremi za razgovor s poslodavcem (priprema za intervju, vještine komuniciranja s poslodavcem, neverbalna komunikacija, najčešća pitanja na intervjuu, uspješna samoprezentacija i dr.)


Uz navedene radionice savjetnici HZZ-a organiziraju, sukladno vašim potrebama, i druge radionice. Sve informacije možete dobiti u područnim službama/uredima HZZ-a.

 

Besplatne radionice za traženje posla također provode Centri za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK). Informacije o radionicama i datumima njihovog izvođenja možete naći na CISOK-ovoj mrežnoj stranici.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.