Mljekar/Mljekarica
Obrazovanje > Opisi zanimanja > Mljekar/Mljekarica
Kratak opis
Mljekar se bavi preuzimanjem, preradom, pakiranjem, skladištenjem i prodajom mlijeka i mliječnih proizvoda.
Potrebno obrazovanje
Za upis u srednjoškolski obrazovni program mljekara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.
Za obavljanje poslova mljekara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine.
Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada. Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima, možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.
Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Opis poslova
Zanimanje mljekara obuhvaća različite poslove. On preuzima mlijeko, utvrđuje količine i kvalitetu mlijeka, hladi i skladišti sirovo mlijeko, termički ga obrađuje, pakira i iznova skladišti. Bavi se preradom mlijeka te proizvodi homogenizirano, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, vrhnje, maslac, fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kiselo mlijeko, acidofilno mlijeko, kefir), mlijeko u prahu, sireve, sirutke, kazein i laktozu, mliječne sladolede i druge mliječne proizvode, koje potom pakira i skladišti na odgovarajući način.
U svom radu, mljekar je vođen unaprijed određenom metodologijom i standardima prerade mliječnih proizvoda te nadzire kvalitetu mlijeka i mliječnih proizvoda.
Mljekar uzima i priprema uzorke za fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize mlijeka i mliječnih namirnica. Također vodi evidenciju uzoraka i analiza, evidenciju proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, te dokumentacije koja je vezana uz prodaju u trgovinama. Održava higijenu strojeva, opreme i prostora. Može obaviti i manje popravke strojeva i uređaja.
Znanja, vještine i poželjne osobine
Tijekom školovanja, mljekar se upoznaje s tehnologijom prerade namirnica, prehrambenim potrebama i zahtjevima korisnika, s primjerenošću pojedinih namirnica za ljudski organizam te s ulogom i značenjem mikroorganizama u prehrambenoj industriji.
Upoznaje prehrambene vrijednosti namirnica i važnost mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani.
Mljekari moraju poznavati vrstu, čuvanje i pripremu ambalaže koji se koriste u proizvodnji konzumnog mlijeka.
Važno za obavljanje zanimanja mljekara je poznavanje higijensko-tehničkih propisa i zahtjeva, načina prerade, čuvanja, pakiranja, ambalažiranja i skladištenja mlijeka i mliječnih proizvoda.
Važna znanja, koja mljekar stječe tijekom školovanja, također su znanja o kvaliteti i higijenskoj besprijekornosti namirnica, jer priprema proizvode za ljudsku prehranu, a higijenski neispravna hrana može biti uzrok različitih oboljenja ili trovanja.
Mljekar mora znati služiti se strojevima u mljekarskoj industriji te poznavati njihovo održavanje, kao i funkcioniranje pomoćnih strojeva i uređaja.
Uvjeti rada
Mljekar obavlja svoj posao u proizvodnim obrtima ili izvan njih, npr. prilikom preuzimanja mlijeka. U proizvodnji je izložen većim temperaturnim promjenama, vlazi, neugodnim mirisima, buci i vibracijama koji nastaju uslijed rada rotirajućih dijelova strojeva, propuhu, različitim kemijskim sredstvima za dezinfekciju, umjetnoj rasvjeti itd.
Posao obavlja stojeći u pognutom položaju ili hodajući uz sagibanje i dizanje težih tereta.
Pri radu sa strojevima, zbog rotirajućih dijelova strojeva, može doći do opeklina, porezotina, mehaničkih ozljeda ili oštećenja sluha. Radi sam ili u timu, u jednoj ili više smjena.
Kontraindikacije za rad su: slabovidnost/sljepoća, neraspoznavanje osnovnih boja, gluhoća/teža nagluhost u govornom području, nedostatak njuha, oštećenje okusa, kronični poremećaji koji onemogućuju uredno kognitivno i emocionalno funkcioniranje. Kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teže oštećenje funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela, te utvrđena alergija na profesionalne alergene.
Srodna zanimanja
Prehrambeni tehničar
Mogućnosti zapošljavanja
Mljekari se zapošljavaju u obrtničkim pogonima i industrijskim objektima za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda (mljekarama). Ako polože majstorski ispit pred Hrvatskom obrtničkom komorom mogu otvoriti vlastiti obrt.