Učitelj plesa/Učiteljica plesa

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Učitelj plesa/Učiteljica plesa 

 

Kratak opis

Učitelji plesa podučavaju različite vrste plesova. U osnovnim i srednjim plesnim školama podučavaju djecu i mladež klasičnom baletu, narodnim plesovima i suvremenom plesu, a u plesnim i sportskim klubovima i društvima djecu, mladež i odrasle osobe različitim tipovima standardnih, modernih i tradicionalnih plesova.

 

Potrebno obrazovanje

U Republici Hrvatskoj formalno obrazovanje za učitelja plesa provodi se u okviru Odsjeka plesa na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

 

Završetkom nastavničkog smjera preddiplomskog sveučilišnog studija Suvremenog plesa stječe se akademski naziv sveučilišnog/e prvostupnika/ice plesne edukacije. Polaznici su osposobljeni za rad kao učitelji/nastavnici u umjetničkim školama plesa ili učitelji/nastavnici plesa kao izbornog predmeta ili rekreativne odnosno slobodne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, vrtićima te neformalnim plesnim edukativnim organizacijama.

 

Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija Baletne pedagogije stječe se akademski naziv sveučilišnog/e prvostupnika/ice baletne pedagogije. Polaznici su osposobljeni za rad kao učitelji/nastavnici u umjetničkim školama baleta i suvremenog plesa ili učitelji/nastavnici plesa kao izbornog predmeta ili rekreativne odnosno slobodne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama, vrtićima te neformalnim plesnim edukativnim organizacijama.

 

Opis poslova

Učitelji plesa podučavaju djecu i odrasle osobe različitim vrstama plesova. U osnovnim i srednjim školama podučavaju klasični balet i suvremeni ples, a u srednjoj školi i narodne plesove.

 

Učitelj plesa prenosi svoje bogato scensko iskustvo na svoje učenike, te ih priprema za nastupe i natjecanja. Kako bi im mogao prenijeti svoje znanje i vještine, mora održavati tjelesnu kondiciju i gipkost tijela. Vrlo često učitelj plesa je i koreograf, što znači da osmišljava ili sudjeluje u osmišljavanju plesnih nastupa.

 

Također poučava i oblikuje odnos prema kulturi, kulturnoj baštini i prema samoj umjetnosti, te ima važan utjecaj na širenje i obogaćivanje plesne umjetnosti.

 

Uloga učitelja plesa je i odgojna, jer vlastitim primjerom odgojno djeluje na učenike, osobito mlade te im razvija stvaralački i kreativni potencijal.

 

U mnogim plesnim i sportskim klubovima podučavaju se različiti oblici plesa kao što su standardni plesovi, latinoamerički plesovi, rock'n'roll, jazz balet, hip-hop, akrobatski rock'n'roll i mnogi drugi koje vode osobe s dugogodišnjim iskustvom u izvedbi. Stalno nastaju i novi plesovi, najčešće kao podvrste ili kombinacije već postojećih. U takvim klubovima i plesnim skupinama radi se s djecom predškolskog i školskog uzrasta, ali i odraslim osobama kojima su različiti oblici plesa rekreacijska aktivnost ili zanimanje.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Učitelj plesa u osnovnim i srednjim plesnim školama mora imati završeno srednjoškolsko obrazovanje plesne struke, tijekom kojeg stječe znanja i vještine potrebne za plesača, teoretska znanja iz glazbe, povijesti glazbe, anatomije plesača te druga znanja specifična za svaku pojedinu vrstu plesa. Osim toga, mora imati bogato scensko iskustvo u plesnoj izvedbi i znanja iz područja psihologije i pedagogije potrebna za obavljanje poslova učitelja u osnovnim i srednjim školama.

 

Učitelj plesa mora imati strpljenja u radu s ljudima te sposobnost prenošenja svojih znanja i vještina na druge. Kako najčešće demonstrira pokrete koje njegovi učenici trebaju savladati, učitelj plesa mora imati dobru tjelesnu kondiciju, izvanrednu skladnost i izražajnost pokreta, gipkost tijela te smisao za ritam i glazbu.

 

Učitelj plesa mora biti senzibilna i kreativna osoba koja svoj umjetnički i kreativni potencijal zna prenijeti na učenike. Svaka osoba koja se profesionalno bavi plesom, mora imati visoki stupanj samodiscipline i razvijen smisao za estetiku.

 

Uvjeti rada

Posao se najčešće obavlja u plesnim dvoranama. Učitelj plesa demonstrira učenicima plesne pokrete što znači da mora pokazati određenu tehniku pokreta ili nove elemente te na primjeru ukazati na pogreške. Ovaj posao ne mogu obavljati osobe slabe tjelesne kondicije, osobe s većim oštećenjima kralježnice, ruku i nogu, i osobe s većim oštećenjima sluha.

 

Učitelj plesa najčešće radi prijepodne i poslijepodne, a ako se radi o rekreacijskim aktivnostima vrlo često navečer i vikendom.

 

Srodna zanimanja

Plesač, koreograf, voditelj sportskih i rekreacijskih aktivnosti

 

Mogućnosti zapošljavanja

Učitelji plesa u Republici Hrvatskoj mogu se zaposliti u dvije srednje škole koje obrazuju plesače klasičnog baleta, narodnih plesova i suvremenog plesa, više osnovnih škola i plesnih studija te u profesionalnim i amaterskim društvima i skupinama.

 

Učitelji različitih plesnih tehnika također se zapošljavaju u mnogim plesnim i sportskim klubovima u kojima vode plesne škole i rekreacijske aktivnosti. Ovakvi poslovi najčešće su honorarni.

 

Ostale informacije

Postoji i veliki broj različitih plesnih udruga, folklornih skupina, kazališta i drugih institucija u kojima možete potražiti informacije ili ih pronaći na Internetu.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.