Umjetnik/Umjetnica

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Umjetnik/Umjetnica 

 

Kratak opis

Umjetnici stvaraju i izvode književna, likovna, dramska, glazbena i ostala umjetnička djela.

 

Potrebno obrazovanje

Postoji mnogo različitih vrsta umjetnika te je obrazovni put do svakog od njih različit. Za obavljanje poslova u okviru glazbene, filmske ili kazališne umjetnosti, likovne umjetnosti, primjenjene umjetnosti i dizajna potrebno je završiti preddiplomski/diplomski sveučilišni studij za pojedina zanimanja.

 

U Republici Hrvatskoj glazbena, kazališna, filmska, likovna, primjenjena umjetnost i dizajn mogu se studirati na brojnim visokoškolskim ustanovama. Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni prvostupnik/prvostupnica, a nakon diplomskog studija stječe se akademski naziv sveučilišni magistar/magistrica struke. Daljnje obrazovanje moguće je nastaviti na poslijediplomskom studiju. 

 

Na području plesne umjetnosti i umjetnosti pokreta u Republici Hrvatskoj  postoji formalno visokoškolsko obrazovanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, preddiplomski sveučilišni studij iz područja plesne umjetnosti. Također, plesno obrazovanje može se steći u osnovnim i srednjim školama za klasični balet i suvremeni ples. Daljnje obrazovanje može se nastaviti i na plesnim akademijama u inozemstvu.

 

Opis poslova

Umjetnici stvaraju i izvode autorska djela u određenom području umjetnosti. Razlikujemo više vrsta umjetnika: književnici, glumci, redatelji, plesači, koreografi, glazbenici instrumentalisti, pjevači, skladatelji, slikari, kipari i dr.

 

Književnici pišu književna djela ili scenarije za film, kazališni komad, radijski i televizijski program. Mogu pisati prozu (drame, romane, kratke priče, novele) ili poeziju. Nakon što dovrše djelo, dogovaraju sastanke sa izdavačima, koji odlučuju hoće li objaviti umjetnikovo djelo.

 

Kipari rade s različitim materijalom (drvo, kamen, glina, kovine, plastika) te ga oblikuju u realne ili apstraktne trodimenzionalne ili reljefne oblike. Slikari koriste olovku, tintu, kredu, uljanje ili vodene boje i druge tehnike da bi stvorili crteže i slike na platnu, drvetu i podlogama od drugih materijala. Mogu se baviti i slikanjem/crtanjem ilustracija za knjige, časopise, reklame kao i stvaranjem animiranih filmova. Kipari i slikari organiziraju izložbe kako bi svoj rad predstavili javnosti, te se u tu svrhu sastaju s voditeljima galerija. Svoje radove prodaju sami ili umjetničkim galerijama koje ih prodaju kupcima.

 

Skladatelji pišu ili dorađuju i aranžiraju skladbe (simfonije, opere, rock, pop pjesme i dr.) za pojedine instrumentalne skupine i za različite prilike. Glazbenici sviraju jedan ili više instrumenata solistički ili u orkestru. Pjevači pjevaju kao solisti ili u zboru. Posao glazbenika i pjevača zahtijeva svakodnevno vježbanje kao i probe prije nastupa.

 

Plesači plešu solistički, s partnerom ili u skupini. Mogu se opredijeliti za balet, suvremeni ples, narodne plesove, sportske plesove. Posao plesača zahtijeva svakodnevne vježbe, a česti su nastupi u plesnim predstavama. Koreografi kreiraju plesove koji priopćavaju neku temu, misao ili raspoloženje. Plesove postavljaju na scenu, što znači da odabiru plesače, uče ih plesnim figurama, sudjeluju u odabiru kostima, scenografije, postavljanju rasvjete.

 

Glumci igraju uloge u filmovima, televizijskim serijama, radio dramama, kazališnim predstavama. Svoj rad započinju čitanjem scenarija i razmišljanjem o tome kako interpretirati ulogu. Svakodnevno vježbaju svoju ulogu, a tekst uloge moraju naučiti napamet. Redatelji proučavaju scenarij kako bi osmislili cjelokupni izgled i postav kazališne predstave ili filma. Oni odabiru glumce, zadaju im upute o glumačkim metodama i najboljim načinima interpretacije uloge.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Da biste bili umjetnik, morate imati talent za određeno umjetničko područje. Trebate biti kreativni, tj. moći izraziti ideje na nove i originalne načine. Put do afirmacije u svijetu umjetnika je težak i umjetnici su često suočeni s odbijanjem djela ili ne uspijevaju dobiti uloge u predstavama. Važno je da ste strpljivi, uporni te sposobni prihvatiti kritiku. Većina umjetnika samostalno određuje tempo i način svoga rada, stoga je važno da se znate samodisciplinirati.

 

Uvjeti rada

Umjetnici većinom samostalno određuju, koliko će dnevno raditi. Često ne rade svaki dan već periodički, ovisno o inspiraciji ili postojanju projekta (predstave, filma) na kojem rade. Ipak, u pojedinim umjetničkim zanimanjima (plesač, glazbenik, pjevač) nužna je svakodnevna vježba kako bi se talent razvijao. Dok slikari, kipari, književnici, skladatelji rade uglavnom u zatvorenim prostorima, glumci i redatelji često rade i na otvorenom. U zanimanjima kao što su plesač, pjevač, glazbenik, glumac pored svakodnevnih vježbi, česti su i nastupi u predstavama, filmovima i na koncertima. Stoga je radno opterećenje u ovim zanimanjima veliko, a rad u večernjim satima uobičajen. Plesači, glumci, redatelji, koreografi, glazbenici i pjevači često putuju na festivale i nastupe u različitim odredištima.

 

Srodna zanimanja

Arhitekt, dizajner, fotograf, aranžer, restaurator, profesor glazbene kulture, učitelj u glazbenoj školi, učitelj plesa i dr.

 

Mogućnosti zapošljavanja

Ovisno o grani umjetnosti, umjetnici se zapošljavaju u izdavačkim kućama, kao likovni ili književni urednici novina, časopisa i knjiga, u zborovima, glazbenim grupama i ansamblima, u televizijskim, radijskim i drugih orkestrima, u plesnim studijima i baletima kazališta, na televiziji kao urednici dramskih, filmskih i dokumentarnih programa, kao urednici radijskog programa, voditelji kino klubova, glumci u kazalištu, voditelji plesnih ili glumačkih tečajeva. Mogućnost zarade i zapošljavanja u umjetničkim zanimanjima uvelike ovisi o trudu koji umjetnik ulaže u traženje angažmana (glumac, plesač) ili kupaca za svoja djela (slikari, kipari, umjetnički fotografi), kao i o ulaganju u razvoj i promidžbu svog talenta. U umjetničkim zanimanjima česta su razdoblja bez posla ili s niskim primanjima. Zato umjetnici često pronalaze dodatne poslove.

 

Ostale informacije

Ovisno o području umjetnosti, kontaktirajte nadležna ministarstva i institucije.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.