Uzgajivač riba i školjki/Uzgajivačica riba i školjki

Obrazovanje > Opisi zanimanja > Uzgajivač riba i školjki/Uzgajivačica riba i školjki 

 

Kratak opis

Uzgajivač riba uzgaja slatkovodne i morske ribe te školjke za prehranu i sportski ribolov.

 

Potrebno obrazovanje

Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

 

Opis poslova

Uzgajivači riba uzgajaju i prodaju ribe i školjke za prehranu ili za sportski ribolov, stoga svakodnevno moraju nadgledati stanje vode u ribogojilištima te uzimati uzorke vode koja po svojim kemijskim, biološkim i fizikalnim svojstvima mora odgovarati točno određenim tehnološkim zahtjevima uzgoja. Također, svakodnevno trebaju loviti uzorke ribe, kako bi mogli pratiti njihov razvoj.

 

Osim ribe za prodaju i sportski ribolov, uzgajivači riba i školjki uzgajaju i riblji pomladak koji se drži u ribogojilištu do određene dobi, a potom se pušta u rijeke, jezera i mora zbog povremenog poribljavanja.

 

Uzgajivači riba hrane ribe ručno ili automatski s lijevcima koji ispuštaju hranu u vodu. Također, redovito čiste bazene i svakodnevno kontroliraju vodu kako ne bi došlo do njenog zagađivanja. Zaposlenici ribogojilišta povremeno obavljaju i poslove održavanja, primjerice jednostavnije stolarske i vodoinstalaterske radove te manje popravke. Ribogojilišta u kojima se uzgajaju ribe i školjke za prehranu često se bave i preradom riblje hrane i njezinim pakiranjem. Stoga uzgajivači riba i školjaka mogu obavljati i poslove u preradi i pakiranju ribe i školjaka.

 

Znanja, vještine i poželjne osobine

Uzgajivači riba moraju imati dobro opće zdravstveno stanje. Posebno je važna tjelesna snaga, stabilnost i okretnost tijela.

 

Uzgajivači riba i školjki moraju imati znanja o tehnološkim uvjetima uzgoja riba i školjki, pripremi pribora za ulov različitih vrsta morske i slatkovodne ribe, te školjki i ostalih morskih životinja, čišćenju, sortiranju, klasiranju i pakiranju ribe, sastavu i svojstvima ribljeg mesa i drugih morskih organizama, zaštiti ribe od kvarenja, održavanju pribora za ribarenje, zaštiti na radu i očuvanju mora i podmorja, te znanja o propisima o prometu riba i drugih morskih organizama.

 

Uvjeti rada

Uzgajivači riba i školjki provode na ribogojilištima puno vremena, budući da uzgoj ribe zahtijeva neprestani nadzor. Rade u različitim vremenskim prilikama i neprestano su izloženi vodi, a postoji i stalni izvor opasnosti od pokliznuća ili pada u vodu.

 

Posao uzgajivača riba i školjki ne mogu obavljati osobe koje boluju od kroničnih bolesti koje zahtijevaju kontinuiranu terapiju i liječnički nadzor, psihički nestabilne osobe, zatim osobe s teškoćama koštano – mišićnog sustava, te osobe s oštećenjima vida i sluha.

 

Srodna zanimanja

Ribar

 

Mogućnosti zapošljavanja

Uzgajivači riba i školjki kao i ribari mogu se zapošljavati u poduzećima koja se bave uzgojem, lovom i preradom ribe. Ako steknu višegodišnje iskustvo i dobiju dozvolu za rad, uzgajivači riba i školjki i ribari mogu samostalno voditi ribogojilište i ribariti. Uvjet za samostalno obavljanje ove djelatnosti je položen ispit o osoposobljenosti pred komisijom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Portal e-Usmjeravanje nastao je u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima“ kojeg je provodio WYG International Ltd. u konzorciju s tvrtkom ÖSB Consulting GmbH. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije.