Voćar/Voćarka
Obrazovanje > Opisi zanimanja > Voćar/Voćarka
Kratak opis
Voćar uzgaja i prerađuje različite vrste voća.
Potrebno obrazovanje
Za upis u srednjoškolski obrazovni program voćara, potrebno je imati završenu osnovnu školu i liječničku svjedodžbu specijalista medicine rada o nepostojanju zdravstvenih kontraindikacija za obavljanje zanimanja.
Za obavljanje poslova voćara, potrebno je završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine. Nakon završetka obrazovanja polaže se završni ispit i stječe se kvalifikacija za tržište rada.
Više informacija o različitim modelima obrazovanja u obrtničkim programima, možete dobiti u uvodnom dijelu ili na službenim stranicama Hrvatske obrtničke komore.
Obrazovanje za ovo zanimanje provodi se i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Sve informacije o ustanovama i programima, koje provode obrazovanje odraslih za ovo zanimanje, možete dobiti na web portalu Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Opis poslova
Uzgoju voća prethodi priprema tla čišćenjem, rigolanjem i gnojidbom. Na pripremljenom tlu, voćari sade stabla voćaka koja se potom njeguju gnojidbom, obrezivanjem, vezivanjem i vršikanjem. Voćke se cijepljenjem, prskanjem i zaprašivanjem štite od različitih štetočina i bolesti. Kada voće dozrije, voćari ga beru, sortiraju, etiketiraju, uskladištavaju i otpremaju na tržište. Voćari također mogu sušiti voće ili ga cijediti i proizvoditi voćne sokove.
Znanja, vještine i poželjne osobine
Voćar treba imati znanja o kakvoći, pripremi i održavanju tla, vrsti i načinu sadnje i uzgoju voćaka, sredstvima i postupcima zaštite voćaka od štetočina i bolesti, nadalje znanja o vremenu dozrijevanja, načinima berbe, sortiranja i uskladištavanja, odnosno prerade i sušenja voća.
Voćar treba biti dobrog tjelesnog zdravlja te fizički snažan i izdržljiv. Budući da rukuje brojnim alatima i strojevima, važna je dobra koordinacija pokreta i spretnost ruku i prstiju. Potreban je dobar vid, normalna sposobnost razlikovanja boja i svjetlina, te razvijeno osjetilo opipa i okusa.
Od voćara se očekuje upornost, preciznost, sposobnost zapažanja. Također, treba poznavati uvjete zaštite na radu i pridržavati se ekoloških normativa.
Uvjeti rada
Voćari rade uglavnom na otvorenom, ali jedan dio svog radnog vremena provode u zatvorenim prostorima kao što su rasadnici, hladnjače i skladišta. Zbog rada na otvorenom ponekad su izloženi lošim vremenskim prilikama. Radno vrijeme teško je odrediti jer se radi sezonski, ovisno o vremenu sadnje i dozrijevanja voća.
Ovaj posao ne mogu obavljati osobe slabijeg općeg zdravstvenog stanja, osobito osobe s teškoćama koštano - mišićnog sustava, te osobe koje imaju teškoće dišnog sustava, alergije ili su osjetljivi na mirise kemikalija za zaprašivanje i gnojenje.
Kontraindikacije za rad su: oštećenje funkcije vida, neraspoznavanje osnovnih boja, gluhoća/teža nagluhost u govornom području, nedostatak njuha, kronični poremećaji koji onemogućavaju uredno kognitivno, emocionalno i psihomotoričko funkcioniranje, kronični poremećaji koji mogu dovesti do gubitka svijesti i poremećaja ravnoteže, teža oštećenja funkcije mišićno-koštanog i srčano-žilnog sustava, dišni poremećaji s trajnim oštećenjem funkcije pluća, teža oštećenja funkcije kože na otkrivenim dijelovima tijela te utvrđena alergija na profesionalne alergene.
Srodna zanimanja
Vinogradar, vinar, vrtlar, ratar
Mogućnosti zapošljavanja
Voćar može samostalno obavljati poslove kao poljoprivrednik, a može se i zapošljavati u poduzećima koja se bave proizvodnjom i preradom voća.
Ostale informacije
Ostale informacije možete dobiti u poljoprivrednim školama.